Droogkastje

Begin dit jaar was ik al eens te gast op deze plek en heb ik je onder andere in de edele kunst van het drogen onderwezen. Mooie tijden. Biltong was toen het recept, onlangs nog herhaald door Janneke (jullie krijgen allemaal de groeten, ze heeft het erg naar haar zin) in het kader van de Zuid-Afrikaanse week. Dat weet je nu dus wel zo’n beetje. Biltong (en tomaatjes, fruit, vis, kruiden, enzovoorts) kun je uitstekend drogen in de oven. Graadje of 80 à 90, deur open, makkelijk zat. Een beetje te makkelijk misschien wel voor de hamerbehoeftige culiklusser. Bovendien wil je de oven ook wel eens gebruiken voor het bakken van een appeltaart of het roosteren van een half lam voor de eerste verjaardag van je dochter. Of misschien heb je wel helemaal geen oven. Enfin, redenen genoeg om je culi-assortiment uit te breiden met een eigenhandig gefabriceerd droogkastje.

Benodigdheden voor een droogkastje

Een middelgrote kartonnen doos

Aluminiumfolie

Lijm

Een 60 of 100 watt lamp met fitting, snoer en stekker

Een roostertje of aluminium wegwerp BBQ bakblik (zo eentje met gaten)

Wat lange satéprikkers of shashlickpennen

Haal een kleine tot middelgrote kartonnen doos bij de supermarkt. Beplak hem aan de binnenkant met aluminiumfolie. Maak onderin de zijkant van je doos een gat waar de fitting van je lamp doorheen past. Steek op één derde van de onderkant een paar shaschlickpennen door de doos en laat daar het (eventueel op maat geknipte) alu BBQ blik op rusten. Een beetje aluminiumfolie op het deel precies boven de lamp voorkomt dat eventueel druipend vocht straks je net geboende keuken bewalmt. Prik her, alsmede der, wat gaten in de doos, zodat het verdampte vocht makkelijk weg kan. Of laat gewoon de deksel op een kier. Draai de lamp in de fitting, steek de stekker in het stopcontact en leg wat te drogen spul op het blik. Je kunt ook wat overgeschoten pennen gebruiken om voedsel aan op te hangen.

Als je een wat duurzamer apparaat wilt, per se spijkers wilt gebruiken of de fundamentalistische mening toegedaan bent dat iets wat gemaakt is van karton de naam ‘kast’ nimmer waardig is, kun je ook hout gebruiken als basismateriaal. Timmer fijn een houten kastje in elkaar en gebruik daarvoor geen shashlickpennen, maar plankdragers en in plaats van een aluminium bakblik een lustig doorboord plankje. Een deurtje lukt je dan vast en zeker ook wel.

En nee, vervang dat peertje niet door spaarlampen of leds. Deze keer niet.

Meneer Wateetons

Janneke is tot 16 augustus met vakantie. Meneer Wateetons, maker van het kookblog wateetons.com en auteur van Handboek voor de Vinex-jager, vervangt haar twee weken.