Dodental Pakistan loopt op tot boven 1.400

Het dodental van de overstromingen in met name het noordwesten van Pakistan is opgelopen tot ruim 1.400. Verwacht wordt dat het nog flink zal oplopen. Terwijl de overstromingen zich uitbreiden naar de vlaktes van de grote provincies Punjab en Sindh, groeit de kritiek op de rampenbestrijding van de regering van president Zardari.

Unicef, de kinderorganisatie van de Verenigde Naties die vaak het voortouw neemt bij noodhulpverlening, schat in dat ruim drie miljoen mensen zijn getroffen in de provincie Khyber-Pakhtunkhwa, de voormalige North-West Frontier Province. Van hen hebben 1,3 miljoen mensen dringend hulp nodig. De regering en hulporganisateis zouden vandaag beslissen of zij de internationale gemeenschap om hulp vragen.

Uit vrees voor een doorbraak van de Warsakdam, de op twee na grootste dam in het land, is inwoners van het noordelijke deel van de miljoenenstad Peshawar verzocht hun huizen te verlaten.

Slachtoffers verwijten de overheid een lakse respons en corruptie. Ooggetuigen zagen hoe een vrachtwagen met hulpgoederen werd geplunderd. In het district Nowshera blokkeerden bewoners een weg uit onvrede over het uitblijven van hulp. Hulpverleners van de overheid worden ervan beschuldigd alleen hun familie en vrienden te helpen.

In het zuiden van Punjab, de provincie waar ruim de helft van de 177 miljoen Pakistanen woont, zijn 50.000 inwoners hun huizen ontvlucht. In het zuidelijke Sindh zijn 200.000 mensen geëvacueerd. Als het blijft regenen zullen bijna alle districten in die provincie getroffen worden, aldus Unicef. In het noordwesten viel vandaag weer hevige regen.

Zardari heeft zijn vijfdaagse bezoek aan het Verenigd Koninkrijk niet afgezegd. Vandaag komt hij aan in Londen. De Pakistaanse oppositie alsmede enkele Britse parlementariërs met een Pakistaanse achtergrond vinden dat hij thuis had moeten blijven om de rampenbestrijding aan te sturen. Maar Zardari heeft ook dringende zaken te bespreken met de Britse premier Cameron. Die beschuldigde Pakistan vorige week van het „aanmoedigen van de export van terreur”. Hierop volgden woedende reacties uit Pakistan. Het al geplande bezoek moet wordt aangegrepen om de lucht te klaren. Intussen grijpen extremistische organisaties hun kans om zich populair te maken bij de slachtoffers door hulp te verlenen waar de overheid afwezig is. (AP, Reuters)