Divisies van TNT straks zelfstandig

Post- en koeriersbedrijf TNT gaat zijn twee divisies volledig van elkaar loskoppelen. TNT Post en TNT Express zullen twee zelfstandige bedrijven worden. Dit heeft topman Peter Bakker gisteren bekendgemaakt bij de presentatie van de kwartaalcijfers van het bedrijf.

In april kondigde TNT aan over te willen gaan tot een gedeeltelijke splitsing. Het bedrijf heeft dit nu bijgesteld. „Na advies van deskundigen zijn we tot de conclusie gekomen dat er te weinig synergie overblijft tussen Post en Express”, aldus Bakker.

TNT verwacht per 1 januari 2011 de boedelscheiding intern te hebben doorgevoerd. Beide divisies zullen een aparte beursnotering krijgen. De directie onderzoekt nog hoe het aandelenkapitaal het beste kan worden gesplitst. „Het is een complex proces”, zei Bakker, die eraan toevoegde „open te staan voor elke optie”. Ook het aantrekken van private equity of verkoop van één of beide divisies aan een branchegenoot is bespreekbaar. Tot nu toe heeft zich volgens Bakker geen gegadigde van buiten gemeld. „Dus gaan we de kapitaalmarkt op.”

Wanneer de beursgang van de twee nieuwe TNT’s een feit zal zijn, kon Bakker nog niet zeggen. Voor de grote reorganisatie van TNT Post maakt de splitsing geen verschil. Bij het postbedrijf moeten in Nederland de komende jaren 11.000 fulltime banen verdwijnen.