De broer van Bill Clinton

Roger Clinton

In september gaat in Amerika een opera in première over de moeilijke jeugdjaren van oud-president Bill Clinton. Zijn stiefvader had inderdaad alles in zich om het leven van Bill voorgoed te verzieken. Hij was een alcoholist, een gokker en mishandelde steevast zijn vrouw – Clintons moeder Virginia Cassidy.

Maar Bill Clinton bleek sterk, vergevingsgezind en hoogst intelligent, en kreeg bovendien zelf geen klappen. Zijn tien jaar jongere halfbroertje, Roger Junior, kreeg die klappen wel en was wel ontvankelijk voor de fnuikende invloed van zijn vader.

Die slechte start zou Roger nooit echt te boven komen. Terwijl broer Bill het plaveisel legde voor een succesvolle politieke loopbaan, ontwikkelde Roger een onevenwichtig gemoed, een zwak voor gokken en een nog groter zwak voor cocaïne.

In 1984 was Bill een herkozen gouverneur van Arkansas, Roger een verse bajesklant wegens cocaïnehandel. Hij zou dik veertien maanden zitten.

Drugs zouden Roger nog lang achtervolgen, of beter gezegd: Roger achtervolgde de drugs. „Ik zal altijd een cocaïneverslaafde blijven, of ik nu snuif of afkick”, zei de voormalige ‘First Brother’ in 2002.

Naast de drugs was er de rock-’n-roll. Roger Clinton zingt, zoals te zien is op YouTube. Maar het was vooral te danken aan de verkiezingsoverwinning van Bill dat Time Warners Atlantic Records hem eind 1992 een contract aanbood. „Hij moet wel talent hebben”, zei platenbaas Ahmet Ertegun van Atlantic. „Het kan niet zo zijn dat hij alleen de broer van de president is.” Nog geen jaar later liet de platenmaatschappij hem weer vallen.

Bill Clinton is voor Roger Clinton meer een redder dan een broer. Als tiener beschermde hij Roger zo goed als het ging tegen hun (stief)vader, als president beschermde hij hem tegen de arm van justitie. In 2001 hielp hij Roger van z’n strafblad af, zijn laatste verrichting als baas van de Verenigde Staten.

Roger Clinton op zijn beurt speelt met verve de rol als ‘broer van’. Tijdens het presidentschap van Bill Clinton streek hij flinke sommen lobbygeld op van buitenlandse regeringen. Hij streed voor de presidentiële gratie van een aantal van zijn collega-drugsdealers. En in 2007 speelde Roger Clinton zichzelf in Fred Claus, een Hollywoodfilm waarin hij in een ‘Siblings Anonymous’-klas belandt, samen met de broer van de Kerstman.

Alleen tijdens de affaire-Lewinsky waren de rollen tussen de Clinton-broers omgedraaid, zoals Bill schrijft in zijn autobiografie. „Roger zei als grapje dat het prettig was eindelijk eens de broer te zijn die niet in de nesten zat.”

    • Ingmar Vriesema