Blauwe petten nemen de stad over

Russian former paratroopers pose for a portrait as they celebrate the forces' annual holiday in the Siberian city of Krasnoyarsk August 2, 2010. The holiday for the Russian airborne troops has been celebrated since the Soviet era till today. REUTERS/Ilya Naymushin (RUSSIA - Tags: ANNIVERSARY MILITARY)
Russian former paratroopers pose for a portrait as they celebrate the forces' annual holiday in the Siberian city of Krasnoyarsk August 2, 2010. The holiday for the Russian airborne troops has been celebrated since the Soviet era till today. REUTERS/Ilya Naymushin (RUSSIA - Tags: ANNIVERSARY MILITARY) REUTERS

Iedereen herkent ze aan hun blauwe baretten en gestreepte shirts: de Russische parachutisten die worden gezien als de elite van het Russische leger. Al sinds tachtig jaar geleden de eerste officiële sprong plaatsvond door de Russische parachutistenbrigade is 2 augustus hun eigen feestdag. Op deze dag gaan de paratroopers de stad in om uit hun dak te gaan en hun vrienden en collega-parachutisten te ontmoeten. Zwemmen in fonteinen, veel wodka drinken en zichzelf laten portretteren zijn nog de netste activiteiten die op deze dag worden ondernomen. Er doen verhalen de ronde dat de militairen zich heel kalm en netjes gedragen, totdat ze dronken worden. En geef vooral niet toe dat je niet in het leger hebt gezeten, want dan loop je het risico om voor homoseksueel uitgemaakt te worden. Dan schijnen de paratroopers zich iets minder netjes te gedragen, om het maar voorzichtig uit te drukken.