Basketbaljeugd moet aan de steaks

Nederland bereidt zich in Leiden voor op de EK-kwalificatiewedstrijden.

De basketballers van bondscoach Kedar missen spierballen.

Nog voordat de volksliederen hebben geklonken in de Vijf Meihal in Leiden voor de basketbalwedstrijd tussen Nederland en Duitsland, neemt de speaker even het woord in de middencirkel. „Om met de buurt rekening te houden mag het geluidsniveau niet hoger komen dan 75 decibel vanavond”, zegt hij beschaamd.

Geen muzikale intermezzo’s bij de time-outs dus en de omroeper zelf zal niet overheersen met kermisachtige uithalen bij driepunters of dunks op de tweede Nations Cup in Leiden. „Een belachelijke eis”, vindt Ivo Boom, organisator van het toernooi waar, naast Nederland en Duitsland, ook België en Zweden meedoen. „Het is Nederlands basketbal op z’n smalst”, zegt Boom, die ondanks de lege plekken op de tribunes tevreden is over het verloop van het toernooi. „Wij zijn nou eenmaal gebonden aan de internationale kalender. Dit toernooi valt daardoor helaas midden in de zomervakantie.”

De basketbalfans die de warme hal – er mocht namelijk ook geen deur of raam open vanwege de decibellen – wel vonden, zagen ondanks de afwezigheid van NBA-sterren een aantal spannende wedstrijden. Zo won Nederland zondag op spectaculaire wijze met 60-58 van Duitsland. Na een achterstand van negen punten in de rust vocht Nederland zich in het derde kwart langs het jonge Duitse team, dat in Leiden aantreedt zonder de NBA-ster Dirk Nowitzki. Nederland, zelf ook zonder de grote namen Francisco Elson en Arvin Slagter, gunde Duitsland in het derde kwart slechts zeven punten. Een dunk na een steal van de Nederlandse center Patrick Hilleman zorgde zelfs voor een voorsprong van vijf punten, waarna de geluidslimiet door het publiek alsnog werd overschreden.

De rest van de wedstrijd ging gelijk op, maar door twee vrije worpen en een driepunter van point guard Bryan Defares trok Nederland aan het langste eind. „Een geweldige prestatie”, vindt Gadi Kedar, bondscoach van Nederland. „Duitsland is een topland in Europa, ze spelen niet voor niets straks op het WK.”

Kedar, die met zijn ploeg in voorbereiding is op de EK-kwalificatiewedstrijden later in augustus, heeft zich als hoofddoel gesteld om Nederland van de B- naar de A-divisie van Europa te leiden. „Het team laat bij vlagen zien dat ze de stap naar de A-poule van Europa kunnen maken. Maar het spel is nog te wisselvallig. Tegen Duitsland spelen we zeker dertig minuten goed, maar zaterdag tegen Zweden waren dat er hooguit twintig.”

Nederland verloor kansloos met 68-80 van Zweden, dat voor aanvang van het toernooi als zwakste land werd gezien. De ploeg van coach Brad Dean won echter zondag ook van België (71-85), al verloor het gisteren van Duitsland (82-66). En gisteren ging Nederland in de laatste wedstrijd onderuit tegen België met 82-59. Tot halverwege controleerde de ploeg van Kedar het duel, dat resulteerde in een voordelige ruststand van 39-31. Na de hervatting ging het echter helemaal mis met een dramatische slotfase als dieptepunt. Nederland eindigde als laatste in het toernooi. Duitsland won de Nations Cup.

Het is volgens Boom heel simpel: er moet harder getraind worden. „Als je ziet welk niveau België met minder inwoners haalt, dan is dat hier ook minstens mogelijk”, vindt de toernooiorganisator. Aanvoerder Sam Jones komt tot dezelfde conclusie. „Je ziet een verschil in bouw tussen de Nederlandse jeugdspelers en die van bijvoorbeeld Duitsland. Die hebben al behoorlijke spierballen.” Jones wil zich in gaan zetten voor een mentaliteitsverandering binnen het Nederlandse basketbal. „Weg met dat lullige broodje kaas, een echte sporter eet steaks met aardappelen.”

    • Kamiel Arents