Autodieven openen vuur aan grens Nederland en België

Vrachtwagendieven hebben gisteravond op de snelweg A67/E34 tussen Antwerpen en Eindhoven met onder meer kalasjnikov-machinegeweren geschoten op de politie. Daarbij vielen geen gewonden. De verdachten zijn nog voortvluchtig.

Een eerste poging tot het stelen van een vrachtwagen op het Belgische deel van de snelweg rond de klok van acht uur mislukte gisteravond. Die dieven reden met een personenauto een truck klem en losten vervolgens enkele schoten. Maar chauffeur en vrachtwagen wisten te ontkomen. De belaagde bestuurder zou daarna contact hebben opgenomen met de politie.

Bij een tweede poging maakten de dieven een andere truck buit. Met de vrachtwagen en hun personenauto reden ze verder. In de buurt van het Nederlandse Eersel stuitten ze op de politie, die een blokkade opwierp. De vrachtwagen reed er echter dwars doorheen, terwijl de criminelen schoten losten. Een politie-auto raakte zwaar beschadigd. De agenten konden op tijd aan de kant springen en schoten terug.

Politiediensten grendelden op- en afritten af. De gestolen vrachtwagen vloog in brand en werd op de snelweg achtergelaten, met naar verluidt zelfs een geknevelde bestuurder nog in de wagen. De dieven zelf ontkwamen. Van hen ontbreekt elk spoor.

De politie Brabant Zuidoost leidt het onderzoek, omdat de zwaarste delicten plaatsvonden op Nederlands grondgebied. Een woordvoerder kon rond één uur vanmiddag geen nadere mededelingen doen, omdat de precieze toedracht nog in kaart werd gebracht. De snelweg A67/E34 was gisteravond vanwege de gebeurtenissen en het onderzoek enige tijd afgesloten.

Carjacking, het stelen van voertuigen waar de berijder nog in zit, is vooral in België een vaker voorkomend misdrijf. Er vallen daar ook met enige regelmaat slachtoffers.