Advocaat Armstrong kritiseert deals met renners

Tim Herman, de advocaat van Lance Armstrong, beschuldigt het Amerikaanse antidopingbureau USADA ervan strafvermindering aan te bieden aan renners die tegen Armstrong getuigen. Volgens Herman is dat in strijd met de regels van het agentschap.

In het verleden heeft de USADA al vaker strafvermindering verleend aan sporters die bewijs aandroegen voor dopegebruik bij collega’s. Maar de regels van het USADA verbieden het bureau informatie te vragen over een sporter. Volgens Armstrongs advocaat is de wielrenners daarom voorgesteld te praten met onderzoeker Jeff Novitzky, die de informatie dan op zijn beurt aan de USADA kan doorgeven.

Novitzky leidt een federaal onderzoek naar frauduleuze praktijken binnen het beroepswielrennen. De onderzoekers zijn daarbij vooral geïnteresseerd in Armstrong omdat zijn voormalig ploeggenoot en Tour de France-winnaar van 2006 Floyd Landis eerder dit jaar aangaf dat Armstrong dope had gebruikt. De onderzoekers hebben belangstelling voor Armstrong omdat diens toenmalige ploeg US Postal gefinancierd werd met overheidsgeld, dat gebruikt zou zijn voor doping.

Volgens Landis bood de USADA hem in 2007 al zo’n deal aan, maar toen noemde hij het aanbod nog aanstootgevend. Naast Armstrong beschuldigde hij nog meer renners van dopegebruik. Onder hen ook George Hincapie, Levi Leipheimer en Dave Zabriskie. Ook Tyler Hamilton werd onlangs gedagvaard. Hij was een van Armstrongs ploeggenoten bij US Postal in 1999 en 2000 en gaf aan te willen getuigen. Hamilton werd zelf betrapt op het gebruik van bloeddoping na het behalen van de olympische titel tijdrijden in 2004.