VS en Irak oneens over dodental

Het Amerikaanse leger en Irak betwisten de omvang van het geweld in het land. De Amerikanen ontkenden gisteren dat juli de dodelijkste maand in Irak in ruim twee jaar was, zoals Bagdad had verklaard.

Volgens het Amerikaanse leger zijn vorige maand 222 personen omgekomen onder wie 161 burgers. De Iraakse autoriteiten hadden eerder bekendgemaakt dat er 535 doden zijn gevallen onder wie 396 burgers.

Het is ongebruikelijk dat het Amerikaanse leger de door Irak opgegeven dodentallen in twijfel trekt. Bagdad verzamelt de data bij onder meer de ministeries van Gezondheidszorg en Binnenlandse Zaken en bij leger en politie. De Amerikanen lichtten hun lagere telling gisteren niet toe.

Critici vrezen dat de Amerikanen de situatie in Irak rooskleuriger willen voorstellen in de aanloop naar hun definitieve terugtrekking. Eind deze maand moeten er niet meer dan vijftigduizend militairen over zijn in Irak. De laatste Amerikaan moet eind volgend jaar vertrokken zijn.

De zorgen over de stabiliteit in Irak worden versterkt door de voortdurende politieke impasse. Sinds de verkiezingen vijf maanden geleden is er nog geen coalitie gevormd. Een van de belangrijkste shi’itische allianties dreigde gisteren de samenwerking met de alliantie van zittend premier Nouri al-Maliki op te zeggen als diens partij niet een andere premierskandidaat naar voren schuift. De verkiezingen werden gewonnen door de door sunnieten gesteunde, seculiere alliantie van oud-premier Iyad Allawi, maar ook hij heeft nog geen coalitie kunnen vinden. (AP, Reuters, AFP)