Voorkeur Radio, televisie en internet

actualiteiten

EénVandaag. In de zomerserie Van Nul tot Nu aandacht voor tennisser Martin Verkerk, die in 2003 onverwacht de finale van Roland Garros haalde. De nummer 14 van de wereldranglijst was de sensatie van het jaar, de belofte van Nederland – maar het loopt anders. In 2004 blesseerde hij zijn schouder in een tennisfinale in Amersfoort. Hij moest de Olympische Spelen laten schieten. Operatie en revalidatie volgden: een tijd van thuis zitten, gamen, eten en drinken. Het duurt lang. Een volgende blessure volgt. In totaal kampt hij met bijna 4 jaar ellende. De weg terug is moeizaam en zwaar. Ned.1, 18.15-18.40u.

Netwerk. Reportage over de blanke boeren in Zimbabwe. In 2008 vormden president Mugabe van Zimbabwe en zijn gezworen vijand, oppositieleider Tsvangirai die eerder dat jaar de verkiezingen won, na een gewelddadige patstelling uiteindelijk een regering van eenheid. Om het land van de definitieve ondergang te redden, stelde de oppositie. Hoe is het nu? Behoren onderdrukking en geweld eindelijk tot het verleden en zijn ook de omstreden landhervormingen, waarbij blanke boeren op een gewelddadige manier van hun land verdreven worden, eindelijk gestopt? Ned.2, 20.25-21.05u.

Nova/DenHaag vandaag. Verslag over de laatste ontwikkelingen bij de kabinetsformatie. Ned.2, 22.15-22.50u.

praatprogramma

Villa Vanthilt. Praatprogramma met Marcel Vanthilt. De Belgische acteur Frank Focketyn, die dit najaar 50 wordt, vertelt over zijn monoloog Brief aan mijn rechter waarmee hij ook in Nederland gaat optreden. Ann Wauters praat over haar internationale basketbalcarrière en het leven in Rusland, ice man Wim Hof legt uit waarom hij extreme kou prettig vindt en hoe hij zijn lichaamstemperatuur op peil houdt in een bad met ijs. Muziek van Villa feat. The New Sins. Eén, 21.35-22.25u.

On air. Praatprogramma vanaf Lounge 2 op Schiphol, gepresenteerd door Harm Edens. Gasten: tienkamper Eelco Sintnicolaas die met zijn zilveren medaille terugkomt van het EK atletiek in Barcelona; rapper Brainpower vertelt dat dat hij na een inspirerend bezoek aan Jamaica een reggae-cd heeft opgenomen en NBA-basketballer Francisco Elson die in Nederland is om wedstrijden te spelen met het Nederlands basketbalteam. Choreografe Annabelle Ochoa Lopez praat over haar nieuwe voorstelling in New York. Ned.3, 22.00-23.10u.

Knevel & Van den Brink. Nieuwe serie afleveringen van het dagelijkse praatprogramma met gasten uit de actualiteit, zoals politici en deskundigen, maar ook andere personen die in het middelpunt van het nieuws staan. Ned.1, 23.00-0.00u.

informatief

Terzake: Gurgaon. Gurgaon , de nieuwe stad in India. Documentaire van Marije Meerman over urbanisatie. Gurgaon , een voorstad van New Delhi, staat symbool voor India’s grote economische groei. Canvas, 20.00-20.45u.

Wainwright walks: Coast to coast. Julia Bradbury volgt de voetstappen van wandelgidsenschrijver Alfred Wainwright door in Noord-Engeland van de westkust naar de oostkust te wandelen. In deze aflevering wandelt zij in het Lake District. BBC 2, 20.00-20.30u.

Panorama: Britain’s unwanted pets. Het afgelopen jaar nam het aantal opgepakte zwerfhonden in Engeland enorm toe. Presentator Tom Heap ontdekt dat veel van de ongewenste honden in de asiels en andere opvangcentra Staffordshire bull terriers zijn of daaraan verwante types en vraagt zich af of de trend om agressieve ‘status’-honden te houden er de oorzaak van is dat zoveel honden weer worden afgedankt. Hij krijgt toegang tot een van de bekendste dierenopvangcentra: Battersea Dogs Home en onthult de schokkende waarheid over het aantal honden dat moet worden afgemaakt. BBC 1, 21.30-22.00u.

Ongehoord. Derde aflevering van de zesdelige ‘late night talkshow’ waarin Chris Keulemans met gasten praat over de muziek die ze maken, de muziek waarvan ze houden en hoe muziek hun visie op het leven en de kunst bepaalt. Gast vanavond is de schrijfster Margriet de Moor (1941). Ned.2, 0.05-0.35u.

Five days that changed Britain. Documentaire waarbij een blik achter de schermen wordt getoond tijdens de vijf dagen in mei waarin de nieuwe Britse regering werd gevormd. David Cameron, Nick Clegg en ander belangrijke betrokken politici worden uitgebreid geïnterviewd door politiek commentator Nick Robinson. BBC 2, 0.20-2.05.

documentaire

Die Welt des Josef Ackermann – Wie die Deutsche Bank das Land umkrempelt. Portret van de machtigste bankier van Duitsland, Josef Ackermann. ARD, 21.00-21.45u.

drama

In therapie. Nederlandse dramaserie volgt zes weken lang, vijf dagen per week, therapeut Paul Westervoort (Jacob Derwig) in zijn praktijk. De psychotherapeut, die het steeds lastiger vindt worden om zijn privéproblemen gescheiden te houden en een neutrale rol in te nemen tegenover zijn patiënten, heeft ’s maandags een sessie met Lara (Halina Reijn). Zij doet vanavond een bekentenis. Ned.2, 22.40-23.10u.