TNT Post en TNT Express worden zelfstandige bedrijven

Post- en koeriersbedrijf TNT gaat zijn twee divisies volledig van elkaar loskoppelen. TNT Post en TNT Express zullen twee zelfstandige bedrijven worden. Dit heeft topman Peter Bakker vandaag bekendgemaakt bij de presentatie van de kwartaalcijfers van het bedrijf.

In april kondigde TNT aan over te willen gaan tot een gedeeltelijke splitsing. Het bedrijf heeft dit nu bijgesteld. „Na advies van deskundigen zijn we tot de conclusie gekomen dat er te weinig synergie overblijft tussen Post en Express,” aldus Bakker. „We willen geen halve oplossingen, maar een volledige splitsing.”

TNT verwacht per 1 januari 2011 de boedelscheiding intern te hebben doorgevoerd. Beide divisies zullen een aparte beursnotering krijgen. De directie onderzoekt nog hoe het aandelenkapitaal het beste kan worden gesplitst. „Het is een complex proces”, zei Bakker, die eraan toevoegde „open te staan voor elke optie”. Ook het aantrekken van private equity of verkoop van één of beide divisies aan een branchegenoot is bespreekbaar. Tot nu toe heeft zich volgens Bakker geen gegadigde van buiten gemeld. „Dus gaan we de kapitaalmarkt op.”

Wanneer de beursgang van de twee nieuwe TNT’s een feit zal zijn kon Bakker nog niet zeggen. Voor de grote reorganisatie van TNT Post maakt de splitsing geen verschil. Bij het postbedrijf moeten in Nederland de komende jaren 11.000 fulltime banen verdwijnen.

Uit de cijfers bleek vandaag dat de winst van TNT in het tweede kwartaal is gekelderd van 178 miljoen euro – over het vergelijkbare kwartaal in 2009 – naar 55 miljoen. TNT schrijft dit niet toe aan een verslechtering van de markt, maar aan een eenmalige voorziening van 168 miljoen euro die is genomen voor de sanering van de postdivisie. Dit fonds is bestemd voor een sociaal plan en voor het dekken van de kosten in de bemiddeling van nieuwe banen voor overtollig personeel.

Vervolg TNT: pagina 9

Herstel koeriersmarkt

Bakker onderstreepte vanmorgen dat TNT Post ook voor de buitenwacht sterk zal veranderen. Het zesdaagse bezorgmodel van de zakelijke post zal plaatsmaken voor een driedaagse bezorging. Alleen voor de particuliere post handhaaft TNT de ‘universele dienstverlening’ van zes dagen, waartoe het wettelijk is gehouden. De cijfers van de divisie post toonden vandaag een verdere daling aan. In het tweede kwartaal liepen de volumes met 8,4 procent terug.

De koeriersmarkt daarentegen herstelt juist: TNT Express kende in het tweede kwartaal een omzetgroei van ruim 10 procent.

TNT Express zit nu met zijn volumes weer op het niveau van vóór de crisis, in 2007. De totale omzet van TNT steeg tot 2,7 miljard euro, van 2,5 miljard euro in het tweede kwartaal van 2009.

TNT presenteerde vanmorgen ook een nieuwe financieel directeur, Bernard Bot. Zittend bestuurder Henk van Dalen maakte vorige week bekend dat hij in dienst treedt van het Russische telecommunicatiebedrijf VimpelCom. Uit de toelichting van Peter Bakker bleek dat het opstappen van Van Dalen voor het bedrijf als een verrassing kwam. Bakker wilde niet ingaan op de redenen.

Van Dalen, was ook niet meer aanwezig bij de presentatie van de cijfers, hoewel hij formeel tot 1 september in dienst is van TNT.