Sprinter Lemaitre wint drie keer goud op EK

De Franse sprinter Christophe Lemaitre heeft gisteren bij de Europese atletiekkampioenschappen in Barcelona zijn derde gouden medaille gewonnen. Hij maakte deel uit van de Franse estafetteploeg op de 4x100 meter, die kampioen werd voor Italië en Duitsland.

Lemaitre ontpopte zich tot de succesvolste atleet bij de EK. De twintigjarige sprinter won ook de 100 en de 200 meter. Hij is in eigen land inmiddels een ster, voor wie president Nicolas Sarkozy zelfs de telefoon pakte om hem persoonlijk te feliciteren.

Bij de vrouwen werd de Franse estafetteploeg 4x100 meter tegen de verwachting in geen Europees kampioen. De zege ging naar Oekraïne met de derde plaats voor Polen.

De Europese titel hoogspringen bij de vrouwen werd behaald door de Kroatische Blanka Vlasic. Ze sprong als enige over 2,03 meter. Na twee wereldtitels werd ze voor het eerst Europees kampioen. De olympische titel is de enige die nog ontbreekt op haar indrukwekkende erelijst.

De Zweedse Emma Green werd verrassend tweede met een sprong over 2,01 meter. Die hoogte overbrugde ook de Duitse Ariane Friedrich, maar zij werd derde door een mindere serie dan Green.

Tia Hellebaut bleef bij haar rentree steken op een hoogte van 1,97 meter. Voor haar een seizoensrecord, maar te weinig voor een podiumplaats. De Belgische moest zich tevreden stellen met de vijfde plaats.

De Duitser Christian Reif won het verspringen met een sprong over 8,47 meter. Zijn perfecte uitschieter in een serie van drie foutsprongen en twee matige sprongen. Reif vestigde een kampioenschapsrecord.

De Nederlandse discuswerper Eric Cadee stelde zwaar teleur. Bij zijn eerste finaleplaats op een groot toernooi wierp hij drie keer ongeldig. De Europese titel werd behaald door de Pool Piotr Malachowski met een worp van 68,87 meter.

    • Henk Stouwdam