Spelers van Ajax en Twente zijn nog steeds moe

Ajax0FC Twente1

Ruststand 0-1. 8. De Jong 0-1. Scheidsrechter: Blom. Toeschouwers: 25.000.

Het wereldkampioenschap voetbal mag dan op 11 juli met de finale zijn afgesloten, de gevolgen zijn groot en gaan ongetwijfeld nog maanden duren. Spelers hebben een te korte rustperiode gehad, zijn mentaal en lichamelijk nog vermoeid. En dat geldt niet alleen voor de grote clubs. Zelfs Michel Preud’homme, de nieuwe trainer van FC Twente, klaagde zaterdagavond, nadat zijn ploeg de Johan Cruijff Schaal had gewonnen, over een gebrekkige voorbereiding op de komende competitie. „Al die internationals zijn leuk voor de uitstraling van de club, maar niet voor de prestaties van het eerste elftal”, meende de Belg.

Het verklaarde volgens de voormalige Belgische topkeeper mede waarom de landskampioen in de tweede helft tegen tien Ajacieden niet vol gas gaf, waardoor de jaarlijkse seizoensopening tussen de kampioen en de bekerhouder een slaapverwekkende vertoning werd. Suarez was kort voor rust door arbiter Kevin Blom van het veld gestuurd na een onbesuisde actie op Twentenaar Cheick Tioté.

„Hij voelt zich belangrijk voor het elftal en wil te veel doen”, analyseerde Theo Janssen van de landskampioen uit Enschede achteraf. Martin Jol van Ajax bagatelliseerde de overtreding: „Geel was meer op zijn plaats geweest.”

In een duel dat door Ajax als een vervelende onderbreking tussen de confrontaties met PAOK Saloniki voor de Champions League werd gezien, maakte de ploeg uit Amsterdam een hulpeloze indruk. Niets was er te zien van het elftal dat na de winterstop met name in de Arena de ene na de andere tegenstander oprolde, een indrukwekkende inhaalrace inzette naar koploper Twente en op een haar na de titel miste.

Het WK heeft sporen achtergelaten bij Ajax. In het basisteam van zaterdagavond speelden zes internationals die naar Zuid-Afrika zijn geweest. De seizoenstart is zo kort na het WK gepland mede door de Europese kwalificatietoernooien. De aanloop naar de groepsfases van de Europa League en Champions League is de laatste jaren door het groeiende aantal deelnemers (en landen) steeds meer uitgesmeerd. „Ik heb begin mei voor het laatst de negentig minuten vol gemaakt”, verklaarde international Demy de Zeeuw. „Daardoor mis ik wedstrijdritme, dat is voor mij onontbeerlijk. Maar ondertussen heb ik wel steeds moeten trainen met Oranje en dus geen rust gehad.”

Het enige doelpunt van de wedstrijd was tekenend voor het gebrek aan scherpte. Maarten Stekelenburg, die in Zuid-Afrika uitgroeide tot een van de beste keepers van het toernooi, speelde de bal nonchalant naar de andere international Gregory van der Wiel, waarop Luuk de Jong van Twente snel anticipeerde. De mogelijke opvolger van de vertrokken spits Blaise N’Kufo onderschepte de bal en passeerde Stekelenburg. Hoewel Twente in vergelijking met vorig seizoen ook Ronnie Stam, Kenneth Perez en Miroslav Stoch miste, was het Ajax al vóór de rode kaart van Suarez de baas.

De zorgen voor trainer Jol zijn in korte tijd aanzienlijk toegenomen. De ijverige Suarez zoekt niet alleen naar zijn vorm, hij is ook geschorst voor het eerste competitieduel van zondag met FC Groningen. Dat geldt eveneens voor Jan Vertonghen, die een straf uitzit naar aanleiding van beledigingen aan het adres van Feyenoorders tijdens de huldiging van Ajax na de bekerfinale. Verder stapten Rasmus Lindgren en Eyong Enoh geblesseerd van het veld.

Mounir El Hamdaoui zou de verlosser moeten worden voor Ajax. De voormalige spits van AZ bleef zaterdag nog op de bank. Jol vond het niet het geschikte moment om El Hamdaoui al te laten debuteren. „Mounir heeft bij ons nog niet getraind en hij kon in de slotfase van dit duel alleen als breekijzer fungeren”, aldus de coach. De nationale topscorer van het seizoen 2008-2009 mag woensdag tegen PAOK Saloniki nog niet meedoen.

El Hamdaoui zou zaterdag uitleg geven over het feit dat zijn onderhandelingen met Ajax ruim een week in beslag hebben genomen. Maar meer informatie dan „ik ben niet bij alle gesprekken geweest, mijn zaakwaarnemer wel” en „het is nu eenmaal zo gelopen” viel er uit zijn mond niet op te tekenen. Hij zou onkostenderving hebben geëist voor zijn sportzaak die hij samen met zijn broer drijft in Rotterdam. Dit omdat beiden teruglopende klandizie verwachten nu Mounir in Amsterdam voetbalt. „Allemaal onzin”, lachte El Hamdaoui. „Dat had er niets mee te maken.”

    • Erik Oudshoorn