Sanchez wint in Spanje eerste klassieker na Tour de France

De Spaanse wielrenner Luis Leon Sanchez heeft zaterdag de Clasica San Sebastian gewonnen. Na een rit over 234 kilometer versloeg de coureur zijn medevluchters Alexandre Vinokoerov uit Kazachstan en zijn landgenoot Carlos Sastre in de sprint. Beste Nederlander was Robert Gesink, uit de ploeg van Rabobank.

Bij de tweede beklimming van de Alto de Jaizkibel ontsnapte Sanchez vlak voor de top uit het eerste groepje. Vinokoerov en Sastre reageren. Ze kwamen bij elkaar, waarna de Kazak een poging deed. Sanchez wist aan te sluiten, maar Sastre moest op dat moment passen. De Spanjaard kwam in de slotfase echter toch weer terug. De drie lieten het aankomen op een sprint, waarin Sanchez, in de belangstelling bij Rabobank, de andere twee aftroefde.

Nog nauwelijks bekomen van de Tour de France had Gesink weinig zin in de Clasica San Sebastian. Hij overtrof zichzelf echter met een sterk optreden in de Spaanse klassieker. De nummer zes van de Tour was de grote aanjager in de jacht op de koplopers. Hoewel hij bij gebrek aan steun het gat niet kon dichten, maakte hij grote indruk en kwam toch met een goed gevoel als zevende over de finish.

Zijn goede benen verbaasde Gesink, want het kostte hem veel moeite om zich voor de wedstrijd op te laden. De ploegleiding moest hem vooraf moed inpraten.

Gesink was ook blij met een mooi slot van een zware periode. Hij rijdt nog drie criteriums en gaat dan twee weken op vakantie naar Californië. Daarna pakt hij het fietsen weer op. „Ik wil in het najaar ook nog goed zijn. Ik ga meedoen in de twee nieuwe Canadese wedstrijden en wil ook goed zijn in Lombardije. Het is fijner voor mij met een lekker gevoel de winter in te gaan, maar ik ben nu al heel tevreden. Ik heb hier weer laten zien dat ik met de grote mannen meekan.” (ANP)