RvC wijst ontslagen bij Organon af

De raad van commissarissen van MSD-Organon heeft het besluit van het Amerikaanse moederbedrijf om in totaal 2.175 mensen in Oss te ontslaan officieel afgewezen.

Dat heeft de raad dit weekend laten weten in een brief aan het bestuur van de onderneming. De afwijzing kan vergaande gevolgen hebben. „Als iedereen zich aan de regels houdt, is het massaontslag van de baan”, stelt president-commissaris Paul Brons onomwonden. „De beslissing om zoveel mensen te ontslaan kan niet worden uitgevoerd”, zegt Brons. „Het besluit is niet in het belang van de onderneming, daarom wijzen wij het af.”

De raad van commissarissen zou formeel pas 23 augustus op de hoogte worden gesteld van de plannen van het moederbedrijf, maar na alle commotie rondom de aangekondigde reorganisatie besloot de raad die datum niet af te wachten en nu al formeel te reageren.

Volgens jurist Peter Wakkie, aangetrokken als adviseur van de raad van commissarissen, kan het bestuur van MSD zijn plannen niet uitvoeren zonder toestemming van de RvC. „Organon is geen gewone vennootschap, maar een zogeheten structuurvennootschap”, zegt hij. „En binnen een structuurvennootschap kan het bestuur zonder toestemming van de commissarissen geen besluiten nemen die leiden tot ingrijpende veranderde arbeidsomstandigheden of massaontslagen.”

Volgens Wakkie kan het moederbedrijf nu twee dingen doen: zich neerleggen bij de afwijzing door de commissarissen en de aangekondigde ontslagen ongedaan maken, óf met een nieuw plan komen. „De directie kan dit in ieder geval niet negeren.”

Een week geleden heeft Wakkie de directie van Organon al op de hoogte gesteld van de juridische haken en ogen van het besluit en van de noodzaak tot goedkeuring door de raad van commissarissen. „Maar daar is niet op gereageerd.”

Afgelopen vrijdag stapte de centrale ondernemingsraad van Organon naar de Ondernemingskamer om het besluit van het moederbedrijf aan te vechten.

Voor het personeel van Organon is de afwijzing goed nieuws, zegt vakbondsbestuurder George Kruithof van de Unie. „Alle steun is welkom en deze stap van de raad van commissarissen biedt hoop.”