Raketten landen in Israël en Jordanië

Bij een raketaanval aan de Jordaans-Israëlische grens is vanochtend een Jordaanse man om het leven gekomen en zijn drie andere Jordaniërs gewond geraakt. Een raket kwam neer bij een hotel in de kustplaats Akaba. Een andere raket landde bij de nabijgelegen Israëlische stad Eilat, en waarschijnlijk drie raketten of mortiergranaten kwamen in zee terecht.

Onduidelijk is wie er achter de aanval zit. Volgens Israël is vanuit de Egyptische Sinaï-woestijn geschoten. Een woordvoerder suggereerde dat jihadistische strijders achter de aanval zaten. Egypte ontkent dat vanuit de woestijn geschoten is en zegt de situatie daar onder controle te hebben. In april werd Akaba ook geraakt door een raket. Toen wezen Israël en Jordanië naar de Sinaï als lanceringsplaats.

De raketaanval valt samen met een periode van groeiende onrust tussen Israël en de Gazastrook, waar de islamitische beweging Hamas regeert. Hamas smokkelt via de onherbergzame Sinaï wapens en andere goederen de Gazastrook binnen. In het gebied zijn groepen actief die samenwerken met Hamas.

Dit weekend werd een Hamas-leider bij een luchtaanval gedood, volgens het Israëlische leger als vergelding voor een raketaanval op de stad Ashkelon, vorige week. Bij de aanval op deze Israëlische kustplaats, dicht bij Gaza, vielen geen gewonden.

De meeste raketaanvallen vanuit Gaza komen niet van Hamas, dat een staakt-het-vuren in stand houdt, maar van concurrerende groeperingen die Hamas te gematigd vinden jegens Israël. Israël houdt Hamas echter verantwoordelijk.