Overstroming Pakistan eist duizend levens

Army soldiers carry the body of a dead man to higher grounds amongst residents being evacuated by boat from Nowshera, located in Pakistan's northwest Khyber-Pakhtunkhwa Province July 31, 2010. Heavy monsoon rains have triggered the worst floods in decades in Pakistan's northwest, killing more than 400 people and forcing thousands from their homes as authorities struggle to reach stranded villagers. REUTERS/Adrees Latif (PAKISTAN - Tags: DISASTER ENVIRONMENT) REUTERS

De Pakistaanse autoriteiten probeerden vandaag uit alle macht slachtoffers te helpen bij de ergste overstroming in het land sinds mensenheugenis, die naar schatting ten minste duizend mensenlevens heeft gekost. De overstroming heeft grote schade aangericht in de provincie Khyber-Pakhtunkhwa, in het noordwesten van het land. Twee miljoen mensen zouden voor het water op de vlucht zijn geslagen. De regering wordt door slachtoffers zwaar bekritiseerd. De autoriteiten zijn sterk afhankelijk van buitenlandse hulp en hebben een slechte naam als het gaat om crisisbeheersing – of het nu de strijd tegen rebellen van de Talibaan betreft of het verbeteren van de elektriciteitsvoorziening.

Reddingswerkers trachten tienduizenden mensen die vastzitten in ondergelopen gebieden te bereiken. Maar weggespoelde wegen en bruggen maken het getroffen gebied moeilijk bereikbaar. Autoriteiten vrezen dat het dodental nog verder zal rijzen omdat er nog meer regens in het gebied verwacht worden.

Volgens de Pakistaanse Nationale Rampen Management Autoriteit zijn bijna 30.000 huizen beschadigd en is een cruciale verbinding met China op verschillende plaatsen door overstromingen geblokkeerd. Het is volgens beleidsmakers te vroeg om een betrouwbare schatting te geven van de totale omvang van de schade voor de economie, maar tot nu toe is het belangrijkste landbouwgebied van de Punjab niet getroffen door de regens.

De Pakistaanse rampenbestrijders hebben inmiddels tenten en hygiënische hulpmiddelen afgeleverd, helikopters en boten zijn uitgezonden. Maar volgens analisten ontbreekt het de nationale overheid aan voldoende vermogen om een ramp van deze omvang te bestrijden. Ter plekke wordt ook hulp verleend door moslimrebellen terwijl ook de Verenigde Staten te hulp zijn geschoten.

De Verenigde Naties en de Verenigde Staten maakten zaterdag bekend dat zij ieder noodhulp ter waarde van 10 miljoen dollar zouden verlenen. De VS hebben ook reddingsboten, waterzuiveringsapparaten, prefab stalen bruggen, en duizenden voedselpakketten geleverd. Het voedsel is door Pakistaanse militairen in het noodgebied gedropt vanuit helikopters.

Deze Amerikaanse steunbetuiging komt op het moment dat de regering Obama probeert de anti-Amerikaanse gevoelens in Pakistan te verzachten en steun te krijgen van het land om de oorlog in het buurland Afghanistan een nieuwe draai te geven.

Ook mensen van de islamitische Lashkar-e-Taiba rebellengroep deelden gisteren voedsel en medicijnen uit aan slachtoffers in het getroffen gebied. Volgens schattingen van de VN zijn ongeveer 500.000 mensen uit hun huizen verdreven. (AP, Reuters)