Opnieuw slachtoffers geweld in Kashmir

In de Indiase hoofdstad New Delhi is vanmiddag crisisberaad gehouden over de situatie in Kashmir, de omstreden noordelijke deelstaat die grenst aan Pakistan. Gisteren werden daar zeker acht mensen gedood bij schermutselingen met veiligheidstroepen. Vijf mensen werden gisteren gedood toen munitie ontplofte bij een aanval op een politiebureau.

Sinds afgelopen vrijdag de golf van geweld opnieuw oplaaide, is het dodental gestegen tot vijftien. In de regionale hoofdstad Srinagar geldt een uitgaansverbod.

De afgelopen dagen liepen vrouwen voorop in de protesten. Autoriteiten vrezen dat het daardoor moeilijker is om hard op te treden. De aanhoudende onrust plaatst de vorig jaar januari aangetreden Eerste Minister van Kashmir, Omar Abdullah, voor grote problemen. De 40-jarige Abdullah, wiens vader en grootvader ook de politieke leiding over Kashmir in handen hadden, riep gisteren de bevolking op haar kalmte te bewaren. Hij zei dat hard zal worden opgetreden tegen militante oproerkraaiers. Maar hij zegde ook banen toe voor jongeren die hard worden getroffen door de politieke en economische crisis in de regio.

Aanleiding voor de jongste geweldsspiraal is de dood van een jonge demonstrant begin juni door politiekogels. Sindsdien volgen incidenten elkaar op. De afgelopen negen weken zijn naar schatting al ruim dertig demonstranten om het leven gekomen.

De oorzaak van de onrust in Kashmir dateert van de deling tussen India en Pakistan in 1947. Pakistan vindt dat het recht heeft op Kashmir, met een overwegend islamitische bevolking. In het verleden steunde Islamabad terreurgroepen om een vrijheidsstrijd in Kashmir te voeren.

Vanmiddag kwam Abdullah aan in New Delhi voor overleg met minister van Binnenlandse Zaken, P. Chidambaram, en waarschijnlijk ook met premier Manmohan Singh. De regering slaagt er maar niet in een duurzame politieke oplossing voor de kwestie-Kashmir aan te dragen. Net als in het verleden wordt ook nu gezegd dat er gelaveerd moet worden tussen een harde aanpak van militanten en het zoeken naar een politiek vergelijk met separatisten die geweld hebben afgezworen. Later vandaag, na de gesprekken met Abdullah, zou minister Chidambaram een verklaring afgeven.