Nooit deed Hollandse triatlete het beter

Triatlete Yvonne van Vlerken heeft gisteren de zilveren medaille gewonnen bij het wereldkampioenschap lange afstand. De triatlete uit Krimpen aan de Lek moest gisteren in de Duitse stad Immenstadt alleen de Zwitserse Caroline Steffen voor zich dulden. De prestatie van Van Vlerken is de beste tot nu toe voor een Nederlandse vrouw op een WK lange afstand.

Steffen legde 4 kilometer zwemmen, 130 kilometer fietsen en 30 kilometer hardlopen af in 6 uur en 55.21 minuten. Van Vlerken gaf daar bijna twaalf minuten op toe en finishte in 7.07.04. Het brons was voor de Spaanse Virginia Berasategui (7.13.19).

Van Vlerken kwam met flinke achterstand uit het water en raakte in het aansluitende fietsonderdeel verder achter op Steffen. Het fietsparcours rond Immenstadt was pittig door de vele hoogteverschillen. De 31-jarige Van Vlerken maakte op de afsluitende 30 kilometer lopen wel tijd goed, maar te weinig om ook maar in de buurt van de Zwitserse te komen. Wel rekende ze met de Spaanse Berasategui af.

Van Vlerken heeft inmiddels heel wat eremetaal vergaard. Ze eindigde twee jaar geleden bij het WK in Almere als derde. In datzelfde jaar vestigde ze een wereldrecord op de langste afstand in de triatlon, de zogeheten ironman (4 km zwemmen, 180 km fietsen en 42,195 km hardlopen). Ook behaalde ze zilver op het WK ironman op bakermat Hawaii. De Zuid-Hollandse, die veelal woont en traint in Oostenrijk, behaalde in 2006 de wereldtitel op de duatlon.

Bij de mannen veroverde de Fransman Sylvain Sudrie het goud. Hij won het WK lange afstand in 6.24.57 en nam de titel over van de Amerikaan Timothy O’Donnell, die nu genoegen moest nemen met het zilver (6.29.35). (ANP)