Moet je je handen wassen met warm of koud water?

Gerard van Ruth uit Almelo wast zijn handen met koud water. Wat is beter vraagt hij zich af, je handen met warm, of met koud water wassen? En, als er geen verschil is, waarom komt er dan in openbare gebouwen en bedrijven vaak warm water uit de kraan?

Marty Jacobs, hygiëne-adviseur van de GGD in Amsterdam adviseert: handen wassen met lauw water. „Dat levert in de praktijk de beste resultaten op.” Koud water wordt namelijk vaak als „oncomfortabel” ervaren, zegt Jacobs, en dan was je je handen niet zorgvuldig genoeg. Omdat ‘hoe heter, hoe beter’ ook een misvatting is, zegt Jacobs, adviseert hij lauw/warm water. „Moderne zeep lost bij alle temperaturen op”, en om die zeep gaat het juist. Die doodt de bacteriën.

De techniek van het handen wassen is ook van belang. Jacobs adviseert: maak eerst je handen nat voordat je naar de zeeppomp grijpt. Pak je namelijk eerst zeep, om daarna pas je handen nat te maken, dan spoel je de zeep weg, nog vóórdat die is opgelost in water om zijn werk te kunnen doen.

Tip 2: droog altijd je handen af. „Waar water is, zitten bacteriën.” Het liefst gebruik je daarvoor een papieren handdoekje, want van stoffen handdoeken kan weer kruisbestuiving optreden: dan neem je de bacteriën van een ander mee.

Maar waarom is dat erg? Je kunt er ziek van worden, legt Marty Jacobs uit. „Met name darminfecties zijn besmettelijk. En die loop je gemakkelijk via je handen op.”

Dat er veel bacteriën op die plekken zitten, weet ook Esther van Harmelen. Zij is teamleider van het laboratorium van Intersafe-Groeneveld. Dit bedrijf voert risicoanalyses uit op werkplekken en meet de kwaliteit van het binnenmilieu. Bij metingen in het toilet wordt naar drie punten gekeken: de bril, de knoppen van de kraan en de deurklink. Van Harmelen: „Het klinkt misschien gek, maar van die drie is de wc-bril het schoonst.” Je billen en je bovenbenen hebben tenslotte alleen contact met je broek, terwijl je handen de hele dag met van alles en nog wat in aanraking komen.

Van Harmelen noemt kraanknoppen „ de grootste boosdoener”. Die zijn vaak nat. En juist van een vochtige oppervlak worden bacteriën gemakkelijk verspreid. „Op een klamme hand bijvoorbeeld zijn de bacteriën losgeweekt, die draag je snel over.” Niet voor niets zijn er ook kranen met sensors. In ziekenhuizen zie je vaak kranen met een hendel. „Die kun je dan eenvoudig met je elleboog bedienen.”

Wassen met lauw water dus. En mét zeep.

Lineke Nieber

    • Lineke Nieber