Melk van klonen in Brits schap

De Britse consument wordt bezwendeld met niet als zodanig herkenbare gekloonde melk afkomstig van superkoeien. De melk wordt illegaal verhandeld. Dat zegt een Britse boer, die anoniem wil blijven om zijn productie te beschermen, tegen de International Herald Tribune. De Britse Food Standards Agency stelt naar aanleiding van de uitspraken een onderzoek in, omdat de handel in gekloonde producten zonder vergunning illegaal is. De FSA zegt dat bij haar geen vergunning is aangevraagd.

De betreffende veeboer zegt dat de koeien die hij gebruikt voor melkproductie afkomstig zijn van embryo’s uit de VS. De embryo’s zijn het product van eieren van gekloonde Holsteinkoeien, die zijn bevrucht met het sperma van normale stieren. De embryo’s zijn in bevroren toestand overgevlogen naar het VK en daar geïmplanteerd. Het resultaat levert supersize-dieren op die veel meer melk produceren en kunnen worden gebruikt als fokdieren. De boer zegt dat hij embryo’s van dezelfde kloon heeft verkocht aan boeren in Canada.

In 2007 werd bekend dat op Britse boerderijen acht op deze manier gekloonde koeien waren geboren. Uit onderzoek is gebleken dat mogelijke geboorteafwijkingen zouden kunnen samenhangen met het klonen. Tegenstanders van klonen menen dat de methode ziektes verspreidt.

De FSA zegt dat er „gebaseerd op de best beschikbare gegevens” geen vrees hoeft te bestaan dat voeding afkomstig van klonen niet veilig zou zijn. In 2008 besloot de Amerikaanse Food and Drugs Administration dat de consumptie van melk en vlees van gekloonde dieren veilig is.

    • Hieke Jippes