Leider FARC wil dialoog Santos

De hoogste leider van de Colombiaanse rebellenbeweging FARC, Alfonso Cano, heeft de komende president Manuel Santos opgeroepen tot vredesbesprekingen. In een video stuurt Cano aan op een politieke oplossing voor het ruim vier decennia oude gewapende conflict met de Colombiaanse regering.

De 36 minuten durende film, gedateerd op 20 juli, werd afgelopen vrijdag op een website van de FARC gepubliceerd. In de video zegt Cano, wiens echte naam Guillermo León Sáenz is, dat een oplossing mogelijk moet zijn door onder meer „diplomatie” en „politieke voorstellen”.

Tegelijkertijd was Cano kritisch over de nieuwe president van Colombia. Hij zei dat Santos’ overwinning bij de recente verkiezingen „politieke en strategische continuïteit van de Colombiaanse oligarchie” betekent.

Santos, die op zaterdag 7 augustus wordt geïnaugureerd, is bereid tot vredesbesprekingen als de FARC de wapens neerlegt en alle gijzelaars vrijlaat, zo reageerde zijn woordvoerder.

Onder de vertrekkende president Álvaro Uribe zijn de afgelopen acht jaar geen onderhandelingen gevoerd. Ook Uribe had als voorwaarde dat de FARC eerst de wapens neerlegde.

De Nederlandse guerrillastrijder Tanja Nijmeijer, wier dagboeken in 2007 zijn gevonden, zou nog in leven zijn, zo meldt de Colombiaanse krant El Tiempo op gezag van bronnen rond de FARC. Wegens zware bombardementen zou ze door FARC-commandant Mono Jojoy zijn overgeplaatst naar een andere eenheid. Nijmeijer zou nog steeds verblijven in de jungle van de centrale deelstaat Meta. (AP, BBC)