Kort nieuws Kunst

Opera over de moeilijke jeugd van Bill Clinton

Door onze kunstredactie

Amsterdam, 2 aug. Er is een opera in de maak over oud-president Bill Clinton. De opera, die in september in première gaat in Little Rock, Arkansas, zal Billy Blythe gaan heten. Blythe was de achternaam van Clintons biologische vader, die vlak voor zijn geboorte overleed. De opera gaat over Clintons moeilijke jeugd in Arkansas, met een alcoholistische en gewelddadige stiefvader. In Billy Blythe staat één specifieke dag uit Clintons leven centraal: de dag dat hij besloot het geweld van zijn stiefvader niet meer te tolereren. Componist Bonnie Montgomery wil met Billy Blythe een nieuw publiek naar de opera lokken. Er worden de laatste tijd veel opera’s gemaakt over de recente Amerikaanse geschiedenis. Eerder al maakte componist John Adams Nixon in China, over het bezoek van oud-president Richard Nixon aan China en componeerde Michael Dautherty Jacky O., over de relatie tussen voormalig Amerikaans first lady Jacky Kennedy en de Griek Artistoteles Onassis.

Roman over koningin Beatrix

Door onze kunstredactie

Rotterdam, 2 aug. Auteur Oscar van den Boogaard publiceert op 15 oktober bij uitgeverij De Geus een roman die gebaseerd is op het scenario van de film Majesteit. De film zelf, van regisseur Peter De Baan en Ger Beukenkamp, komt 21 oktober uit. Majesteit is een drama over het leven en de dromen van koningin Beatrix tijdens een van de meest precaire periodes in haar regeerperiode. In 2003 wilde minister-president Balkenende, net voor zij haar troonrede gaat uitspreken, nog iets wijzigen in de tekst. Tijdens die momenten geeft Beatrix zich over aan haar herinneringen. Majesteit geeft volgens de auteur „een speculatief kijkje achter de schermen van het Nederlands koningshuis in een tijd dat de Oranjes gedwongen worden zich van hun menselijke kant te laten zien.”

Tijdscapsules voor John Lennon

Londen, 2 aug. Om de zeventigste geboortedag van John Lennon te herdenken worden er drie tijdscapsules gemaakt. De capsules, die naast Lennons eigen muziek vooral bijdrages van fans zullen bevatten, worden opgeslagen in de Rock and Roll Hall of Fame in Cleveland, Ohio. Op Lennons honderdste verjaardag, op 9 oktober 2040, worden de capsules heropend. Tot 15 september kunnen fans hun wensen, muzikale bijdragen en kunstwerken inzenden. John Lennon werd in 1980 doodgeschoten in New York. (BBC)