Kort nieuws Buitenland

Bosbranden onder controle, meldt Russische regering

Moskou, 2 aug. De Russische autoriteiten zijn er het afgelopen weekeinde in geslaagd een aantal van de bosbranden die het land teisteren onder controle te krijgen. Het totale gebied dat in brand staat is volgens het ministerie van Noodgevallen sinds zaterdag aanzienlijk kleiner geworden. Tegelijkertijd zijn er wel op diverse plekken nieuwe branden uitgebroken. Bij de branden, die vooral ten oosten en zuiden van Moskou woeden, zijn volgens de laatste schattingen van het ministerie van Noodgevallen 34 mensen omgekomen. Zeker 77 steden en dorpen zijn deels of volledig verwoest. Enkele duizenden mensen zijn geëvacueerd. De branden konden zich snel verspreiden als gevolg van extreme droogte. Rusland wordt al weken geteisterd door een van de ergste hittegolven uit zijn geschiedenis. (AP, AFP)

‘Rebellenleider Tsjetsjenië stopt’

Door een onzer redacteuren

Rotterdam, 2 aug. Een onofficiële website van de Tsjetsjeense rebellenbeweging claimt dat zijn leider, Dokoe Oemarov, is afgetreden. Op de website Kavkazcenter.com was vanochtend te lezen dat Oemarov opstapt om „gezondheidsredenen”, meldt Radio Free Europe. De site was vanochtend uit de lucht waardoor het bericht niet kon worden geverifieerd. Oemarov, die de verantwoordelijkheid heeft opgeëist voor de aanslagen op de Moskouse metro in april, zou plaats maken voor de jongere Aslambek Vadalov. Op een YouTube-filmpje dat vanochtend op internet circuleerde, waarin zowel Oemarov als Vadalov zou figureren, wordt eveneens gezegd dat Oemarov opstapt.

Soedan: ‘controle’ van vredesmissie

Khartoum, 2 aug. Soedan heeft zaterdag laten weten dat het de vredesmissie van de Verenigde Naties en de Afrikaanse Unie in de West-Soedanese regio Darfur gaat „controleren”. De VN-Veiligheidsraad had een dag eerder het mandaat van de ruim 20.000 man sterke missie UNAMID met een jaar verlengd. Medewerkers van UNAMID moeten voortaan hun bagage laten doorzoeken op luchthavens en hun bewegingen op de wegen in Darfur van tevoren melden aan de regering. Soedan stelt zich vijandig op jegens UNAMID sinds de missie in 2007 actief werd. De verhoudingen zijn verder verslechterd nadat president Bashir vorig jaar door het Internationale Strafhof werd aangeklaagd voor oorlogsmisdaden in Darfur en, dit jaar, voor genocide. (Reuters)

Hoofd ISI zegt bezoek Londen af

Islamabad, 2 aug. Het hoofd van de Pakistaanse inlichtingendienst ISI, generaal Ahmad Shuja Pasha, heeft dit weekeinde een bezoek aan de Britse regering afgezegd uit onvrede over de uitspraak van de Britse premier Cameron vorige week dat Pakistan „niet de export van terreur mag aanmoedigen”. Die opmerking volgde op de publicatie van ongeveer 92.000 geheime Amerikaanse documenten waarin aanwijzingen staan dat de ISI steun biedt aan opstandelingen in Afghanistan. Pakistan zegt dat bewijs voor die aantijging ontbreekt. (AP, Reuters)

Lula biedt Iraanse vrouw asiel aan

Brasilia, 2 aug. De Braziliaanse president Luiz Inácio Lula da Silva heeft een Iraanse weduwe die ter dood is veroordeeld wegens overspel politiek asiel in Brazilië aangeboden. Lula deed zaterdag tijdens een campagnebijeenkomst een beroep op de Iraanse president Ahmadinejad om Sakineh Mohammadi Ashtiani te laten gaan. De vrouw zou aanvankelijk gestenigd worden wegens ‘illegale relaties’ na de dood van haar man, maar na internationale kritiek trok de Iraanse regering die straf eerder deze maand in. Ze kan nog wel worden geëxecuteerd. Brazilië heeft goede betrekkingen met Iran. (Reuters)

Boot slaat om in Oeganda: 50 doden

Kampala, 2 aug. Meer dan vijftig mensen zijn verdronken nadat hun boot omsloeg op het Albertmeer in Oeganda. Dat heeft de Oegandese politie vandaag bekendgemaakt. Volgens de politie vervoerde de boot tussen de zeventig en tachtig mensen en zijn er na het incident, zaterdag, slechts vijf overlevenden aangetroffen. (AP)