Kort nieuws Binnenland

Formele overdracht toezicht Uruzgan aan VS en Australië

Door een onzer redacteuren

Rotterdam, 2 aug. Tijdens een ceremonie op Kamp Holland is de Nederlandse verantwoordelijkheid over de Zuid-Afghaane provincie Uruzgan gisteren overgedragen aan de Amerikanen en de Australiërs. De nieuwe commandant van de missie zei op dezelfde weg door te gaan als de Nederlanders afgelopen vier jaar deden. Tot het eind van 2010 zullen nog circa 700 Nederlandse militairen aanwezig blijven om de terugtrekking te begeleiden. Ook zullen de gevechtsvliegtuigen in Kandahar voorlopig blijven ter ondersteuning. Burgermedewerkers van het Nederlandse provinciaal reconstructieteam zullen nog voor langere tijd in Uruzgan blijven.

467 man nog geen opleiding Defensie

Den Haag, 2 aug. Bijna 470 jongeren zijn momenteel niet welkom voor een opleiding en een baan bij de krijgsmacht, terwijl ze al waren aangenomen door het ministerie van Defensie. Reden is dat Defensie de afgelopen tijd meer mensen had aangenomen dan de eigen begroting aankon. De 467 jongeren zijn vanaf begin 2011 alsnog welkom, als ze dan nog willen. Een woordvoerder van het ministerie bevestigde dit vandaag. Volgens Defensie liep de werving van nieuwe militairen de afgelopen tijd te snel. Tegelijkertijd heeft Defensie nog altijd drieduizend vacatures, maar die mogen alleen geleidelijk worden ingevuld. Jongeren die aantoonbaar schade hebben geleden door de afzegging van Defensie, krijgen financiële compensatie. (ANP)

Verdachte vast voor kamerhuurfraude

Door een onzer redacteuren

Utrecht, 2 aug. De politie heeft een 32-jarige man uit Utrecht aangehouden voor het oplichten van zeker honderd kamerzoekenden in Utrecht begin dit jaar. Dat meldde de politie vanochtend. Het ‘verhuurbedrijf’ @Home Housing bood studenten kamers aan die niet te huur waren en haalde daarmee tienduizenden euro’s binnen. De studenten reageerden via internet en konden de ruimtes bezichtigen. Ze moesten duizend euro overmaken als aanbetaling, waarna ze van het bedrijf niets meer vernamen. De panden waren of zijn in het bezit van woningcorporatie Mitros die niets met de zaak te maken zegt te hebben.

Ruim 20 taxiruiten in Heiloo vernield

Heiloo, 2 aug. Bij Taxi Zwart in Heiloo is gisteren bij 21 auto’s de voorruit vernield. Bij sommige wagens sneuvelden ook zijruiten. Het taxibedrijf verwachtte vandaag te moeten improviseren met zijn rolstoelvervoer, aldus een woordvoerder van Taxi Zwart. Alle vernielde auto’s stonden buiten op het terrein van het taxibedrijf. Negen wagens die elders geparkeerd stonden, werden zonder schade aangetroffen. Taxi Zwart schat de schade rond de 20.000 euro. De politie heeft de zaak in onderzoek. (ANP)

Brandstichting op reddingsboot

Medemblik, 2 aug. De enige reddingsboot van Medemblik (Noord-Holland) is gisteren uitgebrand. De politie maakte bekend dat vijf mannen in de leeftijd van 17 tot en met 21 jaar uit Zwaagdijk zijn aangehouden op verdenking van brandstichting. De boot van de reddingsbrigade lag onder een brug en ging volledig in vlammen op. De vijf mannen werden aangehouden nadat een getuige een signalement had gegeven. De reddingsbrigade schat de schade op ruim 150.000 euro. Omdat de reddingsbrigade is aangesloten bij de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij stelt deze hoogstwaarschijnlijk een reserveboot ter beschikking. (ANP)

‘Arbeidsvitaminen’ gaat naar Radio 5

Amsterdam, 2 aug. Radiozender 3FM ziet zijn langlopende radioprogramma Arbeidsvitaminen verhuizen naar Radio 5 Nostalgia. Dj Gerard Ekdom, die Arbeidsvitaminen negen jaar lang onder zijn hoede had, krijgt de nieuwe show Effe Ekdom van de AVRO. Dat maakte hij vandaag bekend op de zender 3FM. Vanaf september moeten publieke radiostations hun programmering hebben aangepast volgens de wettelijke uitzenduren voor de omroepen. Het radioprogramma Arbeidsvitaminen bestaat bijna 65 jaar en is daarmee het langstlopende radioprogramma ter wereld. (ANP)