Internationaal kort

Regering Soedan gaat streng letten op VN-vredesmissie

Khartoum. De regering van Soedan zegt dat het de gezamenlijke vredesmissie in Darfur van de Verenigde Naties en de Afrikaanse Unie, UNAMID, streng in de gaten gaat houden. Volgens Soedan slaagt UNAMID er niet in om de rust te bewaren in de vluchtelingenkampen. De regering en UNAMID staan al sinds het begin van de vredesmissie in 2007 op gespannen voet. Militairen van UNAMID moeten hun reisplannen doorgeven aan de regering van Soedan en vanaf nu wordt hun bagage doorzocht op het vliegveld. De VN Veiligheidsraad heeft net vrijdag het mandaat van UNAMID voor een jaar verlengd, waarbij de wens werd uitgesproken dat de Soedanese regering stopt met het hinderen van de vredesmissie. De troepen van UNAMID zijn volgens de Soedanese minister van informatie niet in staat gebleken om gevechten tussen groepen vluchtelingen in de grote vluchtelingenkampen in de Soedanese regio Darfur tegen te gaan. Volgens de VN zijn er sinds 2003 ongeveer 300.000 mensen gedood in Darfur en zijn meer dan 2,6 miljoen burgers op de vlucht geslagen. (Reuters, AP)

Kremlincriticus Boris Nemtsov opgepakt

Moskou/St. Petersburg. De Russische politie heeft Kremlincriticus en oppositieleider Boris Nemtsov zaterdag in Moskou gearresteerd. Hij werd opgepakt bij een demonstratie tegen de beperking van vrijheid van samenkomst. Naast Nemtsov werden nog 95 demonstranten gearresteerd. In St. Petersburg werden 200 mensen opgepakt. Activisten komen op 31 juli traditioneel samen om artikel 31 van de Grondwet, waarin het recht op samenkomst wordt gegarandeerd, te verdedigen. Volgens de demonstranten mogen zij protesten houden zonder toestemming vooraf. Demonstraties worden regelmatig verboden in Rusland. (Reuters)

8 demonstranten gedood in Kashmir

Kashmir. Acht demonstranten zijn gisteren gedood in de betwiste deelstaat Kashmir in het noorden van India. Vier mensen werden neergeschoten door veiligheidstroepen, toen zij het vuur openden op de duizenden demonstranten die de straat opgingen om te protesteren tegen de Indiase regering. De vier anderen kwamen om nadat er tijdens de rellen een politiebureau in de brand was gestoken. Duizenden moslims uit Kashmir hielden de afgelopen weken protestmarsen tegen India, dat samen met Pakistan het Himalayagebied claimt waar Kashmir onder valt. Na weken van rellen in de regio ligt het aantal doden nu op 31. (AP)

20 hindoepelgrims verongelukt in India

LUCKNOW. Zeker twintig hindoepelgrims zijn gisteren verongelukt in het noorden van India. De vrachtwagen waarin zij zaten reed een ravijn in. Zeven mensen mensen worden nog vermist. Dat heeft een regeringsfunctionarissen gemeld. De bestuurder zou roekeloos hebben gereden en verloor de macht over het stuur. Het ongeluk gebeurde op een heuvelachtige weg in de noordelijke deelstaat Uttarakhand. De bus stortte 200 meter naar beneden. De passagiers waren op weg naar de stad Gangotri voor een hindoeritueel. In India komen jaarlijks meer dan 110.000 mensen om bij verkeersongelukken. (AP)

6 doden in Kandahar door bermbom

Kandahar. Gisteren zijn in de zuidelijke stad Kandahar in Afghanistan zes burgers omgekomen nadat de minibus waarin ze zaten op een bermbom reed. Negen mensen raakten gewond. In het zuiden van Afghanistan kwam ook een NAVO-militair om bij een aanslag. Onlangs voerden de VS en de NAVO de strijd tegen de Talibaan op. (Reuters)