Intenser, donkerder

Cover van de CD Sky at Night van I Am Kloot

cd Pop

I Am Kloot

Sky at Night****

Het vijfde album van I Am Kloot is van een veelzijdige, verontrustende schoonheid. Het trio uit Manchester overleefde een New Acoustic Movement die geen echte beweging wilde worden, en maakt al tien jaar waardige muziek die zo langzamerhand wel eens een opdonder kon gebruiken. Sky at Night bevat genoeg pure, akoestische liedjes om de oude fans niet te vervreemden, maar krijgt extra pit door de dwarse koor- en orkestarrangementen. Craig Potter en Guy Garvey van de bevriende groep Elbow tekenden voor de productie, die bij vlagen zo overdonderend klinkt dat er een storm in de muziek opsteekt. Openingsnummer ‘Northern skies’ verwijst subtiel naar de pastorale muziek van Nick Drake. Dan duikt in ‘Fingerprints’ een orkest op dat overdondert met zijn meeslepende violen, en jaagt de bombastische koorzang in ‘Lately’ het stof uit de gordijnen.

I Am Kloot profiteert van de nieuwe artistieke kracht die Elbow recentelijk vond, en maakt een grote sprong voorwaarts met muziek die intenser, emotioneler en donkerder klinkt dan ooit. Sky at Night speelt met contrasten, van melancholiek en introspectief tot groots en meeslepend.

JAN VOLLAARD

I Am Kloot staat op Lowlands: 20 augustus speelt de band in de India-tent, om 14.00 uur.

    • Jan Vollaard