Honkballers Italië onttronen Nederland in finale EK

De Nederlandse honkballers zijn hun Europese titel kwijt. De ploeg van bondscoach Jim Stoeckel verloor gisteren van Italië in de finale van het EK in Duitsland: 4-8.

Van de vorige acht edities van het EK won Nederland er zeven. In 1997 moesten Nederland de titel voor het laatst aan ‘eeuwige rivaal’ Italië laten.

De Nederlandse honkballers verloren zaterdag in de finalepoule ook al van Italië (11-3), maar waren al zeker van de finale door overwinningen op Griekenland (10-0) en Zweden (15-0).

Nederland begon goed aan de finale. Eugene Kingsale, de eerste slagman, sloeg de bal meteen over de hekken. De Italiaanse pitcher Tiago Da Silva zag vervolgens alle honken vollopen, maar slaagde er met behulp van zijn veldmensen in de schade beperkt te houden. In de gelijkmakende slagbeurt nam Italië het initiatief over door drie punten te maken: 1-3.

Die stand bleef tot de zesde inning op het bord staan. Giuseppe Mazzanti en Juan Ramos Gizzi sloegen beiden een homerun, waardoor de squadra azzurra uitliep naar 1-5. Twee innings later sloeg Nederland zich terug in de wedstrijd. Raily Legito, Sidney de Jong en Bryan Engelhardt bereikten de thuisplaat, waardoor de strijd om de Europese titel weer open lag.

Italië bleek echter knap bestand tegen de toegenomen Nederlandse druk. De Zuid-Europeanen maakten in de gelijkmakende beurt drie punten en kwamen daarmee op 4-8. In de laatste inning slaagde Nederland er niet meer in zich nog een keer op te richten, waardoor de Europese titel voor de negende keer naar Italië ging. Nederland blijft op twintig titels staan.

Bondscoach Jim Stoeckel pleitte na de nederlaag in Stuttgart voor een EK waaraan alleen Nederland, Italië en Duitsland meedoen. In de historie van het EK ging de titel slechts twee keer niet naar Oranje of de ‘Azzurri': in 1955 won Spanje en in 1967 België. De twee grootmachten staken ook in Duitsland weer ver boven de rest uit, al presteerde ook het gastland heel verdienstelijk en werden zij beloond met het brons. (ANP)