Het volmaakt bevlogen spel van vrienden

Klassiek Delft Chamber Music Festival, met o.a. Liza Ferschtman, viool. Gehoord: 31/7 Museum het Prinsenhof, Delft. Festival t/m 8/8. Inl: www.delftmusicfestival.nl ****

Bijna onhoorbaar zacht opende het officiële openingsconcert van het Delft Chamber Music Festival, dat dit jaar niettemin ‘Speel!’ als motto draagt. Mooi bedacht van artistiek leider en violiste Liza Ferschtman, om die nadrukkelijke opdracht allereerst via fluistermuziek van György Kurtág uit te voeren.

Het verstilde Virag az Ember is onderdeel van Kurtágs nog steeds uitdijende reeks miniaturen Signs, Games and Messages, waarvan Ferschtman met altvioliste Jennifer Stumm en celliste Alisa Weilerstein een contrastrijke selectie speelde. Door wederom met ‘Virag’ af te sluiten ontstond een hechte suite van speelse en ernstige muzikale haiku’s.

Kurtágs spelletjes zijn een terugkerend element van het festival, net als het strijkkwintet, Ferschtmans favoriete ensemblevorm. Een strijkkwartet met extra musicus leidt tot intens speelplezier, is de gedachte. De hele week klinken kwintetten van Beethoven, Schubert, Röntgen en een nieuw exemplaar van Wilbert Bulsink. Jonge supertalenten als Jonathan Biss (piano) en Alina Ibragimova (viool) schuiven aan.

Aanstekelijk was zaterdag ook een trio, het Terzet in C van Dvorák. De balans was in rustig vaarwater optimaal. De onderhuidse melancholie werd niet uitgemolken, maar violiste Bracha Malkin speelde soms wat al te voorzichtig en bleef in opruiende passages achter bij Ferschtman en Stumm.

Beter nog bleek de afstelling in het Strijkkwintet in Bes van Mendelssohn. Hier werd duidelijk waarin de grote kracht van het festival schuilt: het volmaakt bevlogen spel van vrienden die elkaar na lange tournees weerzien. Vaak mocht Ferschtman solistisch uitpakken en deed dit met vaart en een royale toon.

Dialogen in de tussenstemmen werden zorgvuldig uitgespeeld, met guitige onderonsjes tussen altisten Stumm en Amihai Grosz. De geweldige celliste Weilerstein gaf in het Adagio peinzend weerwoord, in de finale werd de champagne ontkurkt.

    • Floris Don