Haider had tientallen miljoenen

Het gerucht dat Jörg Haider, de in 2008 bij een auto-ongeluk omgekomen leider van de rechts-populistische Oostenrijkse FPÖ en later BZÖ, geld op geheime bankrekeningen had, ging al langer. Het Oostenrijkse weekblad Profil beschrijft nu hoe hij mogelijk 45 miljoen euro op geheime bankrekeningen in Liechtenstein bezat, waarvan nog maar 5 miljoen euro over is. Waar het geld vandaan kwam, waar het is gebleven, waar het voor was bedoeld, is nog onduidelijk.

Volgens Profil had Haider een netwerk van trustorganisaties in Liechtenstein die voor hem geld beheerden. Mogelijk was een deel afkomstig van dubieuze onroerend goed transacties in Kroatië door de Hypo Alpe-Adria. Deze bank uit Karinthië, de deelstaat waar Haider Landeshauptmann was, werd in 2007 gekocht door de Beierse Landesbank – ook een mogelijke bron van financiële malversaties ten gunste van Haider.

Verder kan Haider hebben verdiend aan de omstreden privatisering van de Buwog, de Oostenrijkse woningbouwvereniging. En aan zijn goede relatie met de familie Gadaffi in Libië, van wie hij misschien cash geld ontving.

Partijgenoten, vrienden en ook Haiders echtgenote ontkennen iets van de zaak te weten. Ze hebben dan ook geen idee waar het geld is gebleven.

Een conclusie wordt al wel getrokken. De ondoorzichtige partijfinanciering in Oostenrijk, waar de partijen zich nauwelijks hoeven te verantwoorden voor de ontvangst van grote sommen geld en waar ook buitenlanders partijkassen mogen spekken, is dringend aan vernieuwing toe.