Grachtengordel Amsterdam is Werelderfgoed

De Amsterdamse grachtengordel is opgenomen op de Unesco-lijst van werelderfgoed. De Wereld Erfgoed Commissie van de VN-organisatie heeft dat in de nacht van zaterdag op zondag tijdens een vergadering in Brasilia besloten.

Nog vier uitzonderlijke bouwwerken werden op de lijst gezet: de keizerlijke citadel van Hang Long-Hanoi in Vietnam, een verdedigingswerk uit de elfde eeuw na Christus; Sarazm, een opgraving in Tadzjikistan waar sporen van nederzettingen zijn gevonden van het vierde tot en met het derde millennium voor Christus; de bisschoppelijke stad Albi in Frankrijk, waar de Katholieke Kerk in de dertiende eeuw een burcht tegen de regionale ketterij van de Katharen opwierp (de kathedraal is het grootste bakstenen gebouw ter wereld); en de heilige gebouwen aan de voet van de berg Sonshang, bij de plaats Dengfeng in China, waar in verschillende bouwwerken – tempels, een zonnewijzer en een observatorium – werd gezocht naar het centrum van hemel en aarde.

Daarmee is het totaal aantal beschermde cultuurmonumenten opgelopen tot 900.