Gematigd

De hittegolf in het uiterste oosten van Europa blijft aanhouden. Met name grote delen van Rusland en het oosten van Oekraïne zuchten al een maand onder de hitte. In veel regio’s liggen de middagtemperaturen tussen 35 en 41 graden.

Moskou kent inmiddels een reeks van 20 dagen op rij waarin de temperatuur tot 30 graden of hoger wist te stijgen, met regelmaat zelfs tot boven 35 graden. Vorige week kwam het tot een record: ruim 38 graden. De hitte houdt daar de rest van deze week nog aan. Koele lucht die van boven de oceaan steeds het westen en midden van Europa weet binnen te dringen, bereikt Rusland voorlopig niet.

In Nederland blijven de temperaturen deze week gematigd, met maxima tussen 18 en 22 graden. Daarbij verschilt het weerbeeld dagelijks flink.

Morgen en vrijdag wisselen zon en wolken elkaar af en valt niet meer dan een lokale bui, terwijl ook donderdag geregeld mooie momenten kent, maar daarnaast vrijwel overal wel een paar buien.

Woensdag verloopt bewolkt met regenperioden. Voorafgaand aan de dus veelal vriendelijk ogende dag van morgen, winnen vanavond opklaringen van boven het westen terrein en trekken enkele buien naar Duitsland weg.

Vannacht valt in het noorden nog een enkel exemplaar. Het koelt af naar 11 tot 15 graden bij weinig wind.