Geen kaas maar steaks voor basketballers

Het Nederlands basketbalteam won van Duitsland. Maar de spelers missen spierballen.

Nog voordat de volksliederen hebben geklonken in de Vijf Meihal voor de basketbalwedstrijd tussen Nederland en Duitsland, neemt de speaker even het woord in de middencirkel. „Om met de buurt rekening te houden mag het geluidsniveau niet hoger komen dan 75 decibel vanavond”, zegt hij beschaamd.

Geen muzikale intermezzo’s bij de time-outs dus en de omroeper zelf zal niet overheersen met kermisachtige uithalen bij driepunters of dunks op de tweede Nations Cup in Leiden. „Een belachelijke eis” vindt Ivo Boom, organisator van het toernooi waar, naast Nederland en Duitsland, ook België en Zweden meedoen. „Het is Nederlands basketbal op z’n smalst”, zegt Boom, die ondanks de lege plekken op de tribunes tevreden is over het verloop van het toernooi. „Wij zijn nou eenmaal gebonden aan de internationale kalender. Dit toernooi valt daardoor helaas middenin de zomervakantie.”

De basketbalfans die de hal wel vonden zagen Nederland gisteren op spectaculaire wijze met 60-58 winnen van Duitsland. Na een achterstand van negen punten in de rust, vocht Nederland zich in het derde kwart langs het jonge Duitse team, dat in Leiden aantreedt zonder de NBA-ster Dirk Nowitzki. Nederland, zelf ook zonder de grote namen Francisco Elson en Arvin Slagter, gunde Duitsland in het derde kwart slechts zeven punten. Een dunk na een steal van de Nederlandse center Patrick Hilleman zorgde zelfs voor een voorsprong van vijf punten, waarna de geluidslimiet door het publiek alsnog werd overschreden.

De rest van de wedstrijd ging gelijk op, maar door twee vrije worpen en een driepunter van point guard Bryan Defares, trok Nederland aan het langste eind. „Een geweldige prestatie”, vindt Gadi Kedar, bondscoach van Nederland. „Duitsland is een topland in Europa, ze spelen niet voor niets straks op het WK”, zegt de coach, die zelf met zijn ploeg in voorbereiding is op de EK-kwalificatiewedstrijden later in augustus. „Het team laat bij vlagen zien dat ze de stap naar de A-poule van Europa kunnen maken”, vindt Kedar, die zich als hoofddoel heeft gesteld om Nederland van de B- naar de A-divisie van Europa te leiden. „Maar het is nog te wisselvallig. Vandaag spelen we zeker dertig minuten goed, maar gisteren tegen Zweden waren dat er hooguit twintig.”

Nederland verloor op zaterdag kansloos met 68-80 van Zweden, dat voor het toernooi als zwakste land werd gezien. De ploeg van coach Brad Dean won echter gisteren ook van België (71-85). Het is volgens Boom heel simpel: er moet harder getraind worden in Nederland. „Als je ziet welk niveau België met minder inwoners haalt, dan is dat hier ook minstens mogelijk”, vindt Boom.

Aanvoerder Sam Jones komt tot dezelfde conclusie. „Je ziet een verschil in bouw tussen de Nederlandse jeugdspelers en die van bijvoorbeeld Duitsland. Die hebben al behoorlijke spierballen.” Jones wil zich in gaan zetten voor een mentaliteitsverandering binnen het Nederlandse Basketbal. „Weg met dat lullige broodje kaas, een echte sporter eet steaks met aardappelen.” Nederland speelt vanavond om zes uur in het laatste duel om de Nations Cup tegen België. Duitsland trof vanmiddag het nog ongeslagen Zweden.

    • Kamiel Arents