Eenheidsregering Zanzibar moet geweld voorkomen

Zanzibar krijgt een eenheidsregering. Ongeveer tweederde van de kiezers in de Oost-Afrikaanse archipel stemde zaterdag in een referendum in met een grondwetswijziging, zo heeft de kiescommissie gisteren bekendgemaakt. De nieuwe coalitie, bestaande uit de grootste partij en de nummers twee en drie, zal gebaseerd worden op de uitslag van de algemene verkiezingen op 31 oktober.

De eenheidsregering moet voorkomen dat Zanzibar opnieuw ten prooi valt aan verkiezingsgeweld. De onder toeristen populaire eilandengroep, waar ruim een miljoen mensen leven, is herhaaldelijk het toneel geweest van bloedige confrontaties sinds in 1995 het meerpartijenstelsel opnieuw werd geïntroduceerd.

Zanzibar is een semi-autonoom onderdeel van Tanzania. De eilandengroep werd in december 1963 onafhankelijk van Groot-Brittannië. In januari 1964 verwierp de Afrikaanse meerderheid het traditionele gezag van de Arabische sultans, die de handel in Afrikaanse slaven eeuwenlang hadden gedomineerd vanaf Zanzibar. In datzelfde jaar werd Zanzibar samengevoegd met het vasteland, hoewel Zanzibar een eigen president, parlement en grondwet behield.

Met de keuze voor een eenheidsregering lijken de Zanzibari’s nu vooral te kiezen voor rust en stabiliteit. Alle verkiezingen sinds 1995 zijn gewonnen door Chama Cha Mapinduzi (Swahili voor ‘Partij van de revolutie’), de partij die in 1977 op het vasteland werd opgericht door Julius Nyerere, de eerste president van Tanzania. De belangrijkste oppositiepartij is het Civic United Front (CUF), die vooral aanhang geniet onder de van oorsprong Arabische Zanzibari’s. Het CUF streefde lange tijd naar meer autonomie . Bij de vorige verkiezingen in 2005 beschuldigde zij Chama Cha Mapinduzi van fraude. Nadat die verkiezingen net als die in 2000 waren uitgemond in geweld, besloten de leiders van beide partijen om te gaan samenwerken.

In 2008 werden elders in Afrika, in Kenia en Zimbabwe, ook al eenheidsregeringen gevormd. Met name in Kenia, waar groot geweld was uitgebroken na omstreden verkiezingen, moest de samenwerking voorkomen dat het geweld uit de hand zou lopen. (Reuters, AP, AFP)