Destillatiekolom

Pak hamer, spijkers, betonschaar en lasmasker maar vast uit je Vinex-schuurtje, deze week gaan we klussen. Culiklussen. Want een beetje kokert kokkerelt niet alleen zijn maaltijden bij elkaar zonder pakjes en zakjes, maar maakt ook zijn kookapparaten gewoon zelf.

Vorige week stond in het teken van drank (gaat het al weer een beetje?). Om de ontwenningsverschijnselen nog even uit te stellen beginnen we met het maken van een destillatieapparaat. De theorie hebben we vorige week woensdag al behandeld, dat scheelt. In twee woorden: lager kookpunt. Zo, je bent weer bij. Misschien komen er nog twee andere woorden in je op: ‘blind worden’ bijvoorbeeld. Of ‘de politie’. Heel relevante woorden, inderdaad. Drank bevat het uiterst giftige methanol. Maak je geen zorgen; zolang je geen spiritus destilleert, loop je weinig gevaar. En o ja: zelf drank stoken mag niet. Niet doen dus. Of stop Bromsnor een neutje toe.

Materialen voor een simpele destillatiekolom:

een emmer

een stugge koperen buis van circa 75 centimeter

een buigzame koperen buis met dezelfde diameter en een lengte van twee meter

een koperen verbindingsstukje voor de twee buizen

een buizenbuigtang

kit

een grote pan met deksel (minimaal 5 liter, maar meer liters is meer alcohol)

een boormachine

een elektrisch pitje

Boor in de deksel van de pan een gat met dezelfde diameter als de koperbuis. Buig de stugge buis in het midden met een buizenbuigtang in een hoek van ongeveer 60 graden. Eén uiteinde steek je door het gat in de deksel. Dicht af met wat kit. Maak een stuk of vier of vijf windsels in de buigzame koperen buis. Gebruik hiervoor een buigtang of vouw de buis uiterst voorzichtig om iets ronds zoals een boomstronk of dikke tafelpoot. Zorg ervoor dat je zowel aan de boven- als de onderzijde een stuk rechte buis over houdt.

Boor onderin de zijkant van de emmer een gat met dezelfde diameter als de buis. Plaats de windsels nu in de emmer en steek het uiteinde door het gat naar buiten. Dicht af met kit. Zet de pan op je elektrische kookplaatje en vul hem met goedkope drank. Verbind de buis die uit je pan komt met je koelspiraal middels een koperen verbindingsstuk (te koop bij de bouwmarkt). Vul de emmer met water. Verwarm je drank rustig. De alcoholdamp zal opstijgen, vervolgens koelen in de spiraal en tenslotte loepzuiver uit je buis stromen. (Deze handleiding staat in meer detail en met illustraties in het Handboek voor de Vinex-jager).

meneer wateetons