De indrukwekkende inhaalslag van Android

Samsung-GalaxySDit mogen dan de weken van komkommernieuws zijn, dat geldt niet voor de levendige smartphonemarkt. Uit de nieuwste cijfers van onderzoeksbureau Canalys blijkt dat telefoons met een Android besturingssysteem in de Verenigde Staten nu het grootste marktaandeel hebben (34 procent). Dat is terug te zien in het stijgende aandeel van HTC, maar ook andere merken als Motorola, Sony Ericsson, Samsung en LG hebben nu Android-toestellen in de winkels liggen. De verkoop is verachtvoudigd sinds vorig jaar, aldus de verkoopcijfers van het tweede kwartaal die Canalys vanavond publiceerde.

Groei over de hele linie
Analisten hadden deze inhaalslag van Android voorspeld, maar de onstuimige groei van de smartphonemarkt als geheel (64 miljoen apparaten, ruim 60 procent meer ten opzichte van het tweede kwartaal van 2009) verrast wel. Zelfs Nokia, dat het in de high-end markt nog niet zo goed doet, verkoopt 41 procent meer smartphones dan vorig jaar. Wereldwijd zien de cijfers er wel iets anders dan in de VS: Nokia 38 %, RIM 18%, Apple 13 % . Wat het wereldwijde aandeel van Android is, vertelt Canalys niet in het persbericht.

Android viert de 100.000-ste applicatie in de Android Market en begint de update van het nieuwe besturingssysteem (Froyo, of Android 2.2) uit te rollen over toestellen als de HTC Desire, Motorola Droid X, Samsung Galaxy S en Sony Ericsson Xperia X10 (hoewel 2.1 bij dit toestel eerst nog moet komen, zie reacties).

BlackBerry met slider
Research in Motion, maker van de BlackBerry, ziet het marktaandeel in de VS langzaam teruglopen door de opkomst van nieuwe concurrenten. Maar tijdens een bezoek aan Bochum (Dld), waar het Europese laboratorium van Research in Motion staat, blijkt dat RIM met name in Europa snel groeit, en dan vooral in Groot-Brittannië en Nederland, waar jonge consumenten de BlackBerry gebruiken voor het messaging systeem (pingen). BlackBerry introduceert morgen een nieuwe smartphone (BlackBerry 9800) en besturingssysteem (OS 6). De telefoon krijgt een slider keyboard, een toetsenbord dat onder het toestel verdwijnt. Dat doet denken aan de Palm Pre, die nooit de Nederlandse markt bereikt heeft.

Apple laat zich jailbreaken

Ondertussen laten Apple jailbreakers alle gêne varen nu de Amerikaanse rechter heeft besloten dat het aanpassen van de software niet strafbaar is. Zelfs de nieuwe iPhone 4 is nu te kraken, zodat je ook software kunt installeren die niet in Apple’s eigen App Store staat. De meest interessante toepassingen: FaceTime over 3G, betere sms-voorzieningen en je telefoon gebruiken als modem (tethering). Multitasken zit al standaard in iOS4. Met de nieuwe website jailbreakme.com is het zelfs mogelijk om in de Apple-winkel de demo-toestellen te kraken.

    • Marc Hijink