De eenzaamheid van de wereldsolozeiler

Eenzaamheid is de grootste vijand van de solozeiler rond de wereld, waarschuwen experts de 14-jarige Laura Dekker. De Britse solozeiler sir Francis Chichester had zijn eigen oplossing voor dat probleem

Laura Dekker heeft op haar website aangekondigd dat ze woensdag vanuit Zeeland met haar zeilboot Guppy Nederland verlaat.

Ze vaart dan met haar vader naar Portugal. Misschien dat ze van daaruit aan haar recordpoging solozeilen rond de wereld gaat beginnen – de 14-jarige laat ons daarover nog in het ongewisse.

De rechter besliste vorige week woensdag dat ze aan haar recordpoging om als jongste de wereld rond te zeilen mag beginnen. Opnieuw klonk de waarschuwing van experts: eenzaamheid is de grootste vijand van de solo-rond-de-wereld-zeiler.

De poging van Laura Dekker om als jongste de wereld rond te zeilen, brengt onder meer in herinnering de prestatie van de Brit sir Francis Chichester (1901-1972). Hij voer in 1967 de haven van Plymouth binnen als eerste die een solozeilreis rond de wereld had voltooid, in 266 dagen met slechts een stop, in Sydney.

Chichester, toen 65, was een navigatie-expert, die zeilde met zijn tweemaster de Gipsy Moth IV. Hij had zijn eigen manier om de eenzaamheid op zee te bestrijden: drank. Gin tonic was zijn favoriete drank, en hij liet ook een biervat in zijn boot bouwen. Gevraagd wat zijn moeilijkste moment tijdens de reis was, antwoordde hij: „Toen de gin op was.” Ook is zijn uitspraak beroemd dat iedere zeeman navigeren kan, maar dronken navigeren, dat is echt vakwerk. Die alcoholische kant van Chichesters vakmanschap is in Nederland geparodieerd in het stripboek Agent 327, Dossier Stemkwadrater van Martin Lodewijk uit 1970. Daarin maken we kennis met solozeiler Franciscus Tietjerksteradeel die vaart op zijn boot de Tipsy Moth. Hij vist de Nederlands geheim agent 327 uit de oceaan, en door een ultrasone geluidsaanval van de schurk in het verhaal, gaat alle glas aan boord van de Tipsy Moth kapot. Ook Tietjerksteradeels laatste 657 flesjes pils. Een ramp.

Dat is een voordeel van Laura Dekkers recordpoging solo rond de wereld zeilen: ze heeft nog niet de alcohol-drink-leeftijd.

    • Paul Steenhuis