Bouw kap busstation Amsterdam vertraagd

De bouw van de glazen overkapping van het busplatform achter station Amsterdam Centraal is opnieuw vertraagd. Het dak zou in de oorspronkelijke planning in 2007 gereed zijn. In een later plan was de plaatsing van het eerste glasdeel voor dit jaar voorzien. Nu lijkt ook dat niet haalbaar.

De Amsterdamse krant Het Parool meldde dit weekend dat een „goed ingevoerde bron bij de gemeente” de voltooiing pas in 2017 verwacht. „Dat is geen datum die bij ons bekend is,” zegt een woordvoerder van de verantwoordelijke Dienst Infrastructuur Verkeer en Vervoer (DIVV). „Maar het is wel al augustus en het plaatsten van zo’n overkapping is niet in een weekje geklaard.”

Volgens de DIVV zijn er drie oorzaken voor de complicaties. Allereest moest het technische ontwerp opnieuw onder de loep worden genomen. De dienst wil niet zeggen wat er aan mankeert. Daarnaast hebben de bouwers te maken met andere werkzaamheden rondom het Centraal Station als de Noord-Zuidlijn.

Dit heeft geleid tot vertragingen waardoor het busstation eerder in gebruik is genomen dan voorzien. Door de reizigers gelden er nu strengere veiligheidsvoorschriften voor de verdere bouw. Die voorschriften leiden tot nog meer vertraging.

Maurice Limmen, CDA-fractievoorzitter in Amsterdam, noemt het verweer van de dienst „niet zo sterk”. „Het is juist aan de dienst om de verschillende werkzaamheden op elkaar af te stemmen.”

De DIVV krijgt al langer kritiek. Enkele belangrijke infrastructurele projecten liepen vertraging op, onder meer door conflicten met aannemers, meldt een woordvoerder van wethouder Eric Wiebes (VVD, verkeer). Hij verzocht daarom een extern onderzoek te laten doen naar de professionaliteit van de gemeente bij renovatie- en herinrichtingsprojecten.