Bleker moet CDA rust geven

Het idee van samenwerking met de PVV jaagt een deel van de CDA-achterban schrik aan. Partijvoorzitter Bleker moet het proces in goede banen leiden.

Hij werd aangesteld om het CDA, dat zwaargehavend uit de verkiezingen was gekomen, naar rustiger vaarwater te loodsen. Maar in de korte periode dat Henk Bleker (57) nu interim-partijvoorzitter is, is het water alleen maar woeliger geworden. Na een week van informele gesprekken tussen Rutte (VVD), Verhagen (CDA) en Wilders (PVV) werd vrijdag bekend dat deze partijen serieus willen gaan onderhandelen over een minderheidskabinet van VVD en CDA, dat gedoogsteun krijgt van de PVV. Vooral dat laatste heeft onrust veroorzaakt in de CDA-achterban. Partijleden vragen zich in de media af „waar Verhagen mee bezig is”. Ook prominenten, zoals Bert de Vries en Doekle Terpstra, onthouden zich niet van commentaar.

Kan Bleker, een Oost-Groningse ponyfokker die zeer nadrukkelijk de positie van buitenstaander inneemt, rust en eenheid terugbrengen in de partij? Zeker is dat Bleker en Verhagen het goed met elkaar kunnen vinden en zeer nauw samenwerken. De hele dag gaan sms’jes over en weer en praten zij elkaar bij door de telefoon of tijdens een lunchpauze. „Maxime is de onderhandelaar, ik ben de hoeder die ervoor moet waken dat de CDA-principes voldoende tot hun recht komen”, zegt Bleker. Aan de ene kant moet hij zorgen dat Verhagen in de formatiebesprekingen niet te veel van de CDA-koers afwijkt, aan de andere kant, zoals het er nu naar uitziet, moet hij binnen de achterban de geesten rijp maken voor samenwerking met de PVV. Hij fungeert als het christen-democratisch geweten.

Volgens de ondervraagden voor een portret van Bleker beschikt hij over alle vaardigheden om deze klus te volbrengen. Hij heeft de handigheid van een Amsterdamse marktkoopman, zeggen zij, hij kan goed luisteren, zorgt dat mensen elkaar weten te vinden, is betrokken. En, belangrijk in deze fase, hij is kordaat. In de eerste dagen na zijn aanstelling riep hij een speciaal in te lassen congres in het leven, waarop de leden mogen beslissen of het CDA wel of niet deelneemt aan een regeringscoalitie.

Voor het CDA, van oudsher een bestuurderspartij, betekent het een cultuuromslag. Ook het idee voor een prominentenoverleg, dat sinds de verkiezingen twee keer plaatsvond, komt van Bleker. Zijn redenering: bekende CDA’ers zullen toch wel hun zegje doen in de media, dan kunnen ze maar beter goed geïnformeerd zijn. Donderdag kwamen op het partijbureau in Den Haag circa twintig partijcoryfeeën bijeen, onder wie oud-ministers Hans van den Broek, Onno Ruding en Gerrit Braks.

    • Barbara Rijlaarsdam