Blackberry niet langer vrij in Emiraten

De Verenigde Arabische Emiraten en Saoedi-Arabië gaan chat- en mailfuncties van de Blackberry telefoons blokkeren uit veiligheidsoverwegingen.

De Verenigde Arabische Emiraten kondigden gisteren aan dat vanaf 11 oktober alle emailverkeer via Blackberry wordt geblokkeerd, net als de toegang tot het internet en de chatfunctie tussen verschillende Blackberry-toestellen. Saoedi-Arabië overweegt alleen een verbod op het gebruik van de chatfunctie op de smartphones. Beide landen gaan over tot die maatregel omdat ze geen controle hebben over het dataverkeer, dat via buitenlandse servers verloopt.

Volgens de overheid in de Emiraten is het gebruik van de Blackberry-functies in strijd met lokale wetgeving en is er mogelijk gevaar voor de nationale veiligheid. Ook Saoedi-Arabië meent dat het gebruik van de chatfunctie in strijd is met lokale wetgeving. In Saoedi-Arabië zou het verbod al later deze maand ingaan, meldt een woordvoerder van de telecomregulator.

In de Verenigde Arabische Emiraten zijn ongeveer een half miljoen Blackberry-gebruikers, in Saoedi-Arabië 400.000. Het verbod in de Emiraten, waartoe onder andere de zakenstad Dubai en het olierijke emiraat Abu Dhabi behoren, kan een negatieve invloed hebben op het zakenvriendelijke en toeristische imago van de regio.

Analisten denken dat de twee landen voornamelijk het Canadese bedrijf Research In Motion (RIM) onder druk willen zetten om de instellingen van de Blackberry te wijzigen. Abdulrahman Mazi, een directielid van Saudi Telecom, gaf al toe dat de beslissing is ingegeven omdat RIM eerder weigerde om gegevens vrij te geven toen de Saoedische overheid daar om vroeg. Ook de Emiraten probeerden eerst tevergeefs een overeenkomst te bereiken met RIM over toegang tot de gegevens.

Beide regeringen menen dat het hier niet gaat om censuur, maar om veiligheidsmaatregelen om terrorisme te voorkomen. Saoedi-Arabië en de VAE blokkeren geregeld de toegang tot websites die inhoud bevatten die strijdig is met de conservatieve islamitische waarden van beide landen. (AP)