1.100 doden in Pakistan door overstromingen

Het dodental als gevolg van de overstromingen in het noordwesten van Pakistan is gisteren opgelopen tot 1.100, aldus lokale autoriteiten. De regering heeft 30.000 soldaten naar het gebied gestuurd om te helpen bij de evacuatie van inwoners van het getroffen gebied.

Gevreesd wordt dat het dodental verder zal stijgen. Voor vandaag is er meer regen voorspeld.

Reddingswerkers kunnen niet alle getroffen bewoners bereiken. Veel transportroutes en communicatielijnen zijn afgesneden. De grootste stad in de regio, Peshawar met 3 miljoen inwoners, is afgesneden van de buitenwereld. Wel is de belangrijkste verbindingsweg in het noordwesten weer gedeeltelijk geopend, waardoor de hoop toeneemt dat hulp kan worden verleend aan duizenden mensen. Tot nu toe zijn zeker 20.700 mensen geëvacueerd, 27.300 mensen zitten nog vast in het gebied.

Het Pakistaanse leger zet boten en helikopters in om hulpgoederen te verspreiden. Door de aanhoudende moessonregens zijn rivieren buiten hun oevers getreden en zijn duizenden hectares landbouwgrond verwoest.

Volgens de VN hebben zeker een miljoen mensen in meer of mindere mate te kampen met de overstromingen die het gevolg zijn van de zwaarste regenval in decennia.

De regio’s Swat en Shangla zijn ontoegankelijk. Vele bewoners zijn dakloos en hulpeloos nadat verschillende rivieren uit hun oevers traden. Dorpen, wegen en bruggen zijn weggevaagd. Ook in Afghanistan, waar vier provincies in het grensgebied met Pakistan getroffen zijn, zijn 60 mensen omgekomen.

In enkele gebieden is de stroom uitgeschakeld nadat mensen geëlektrocuteerd werden door geleiding door het water.

De Europese Commissie heeft dit weekeinde 30 miljoen euro uitgetrokken voor hulp aan de getroffen bevolking van Pakistan. (AP, BBC)

Bekijk een indrukwekkende fotoserie van de BBC van de overstromingen via nrcnext.nl/links