Kort nieuws Buitenland

Française blij na bekentenis moord acht zuigelingen

Lille, 31 juli. De Franse vrouw die deze week werd gearresteerd op verdenking van de moord op acht van haar baby’s heeft gisteren via haar advocaat laten weten opgelucht te zijn dat ze niet meer met dit geheim hoeft te leven. De 48-jarige Dominique Cottrez bekende donderdag haar baby’s door verstikking te hebben gedood, waarna zij de zuigelingen in haar tuin begroef of ze in de garage verborg. De vrouw verklaarde dat ze een slechte ervaring had gehad met een eerdere zwangerschap en daarna niet meer zwanger wilde worden. Haar man, die eveneens was gearresteerd, op verdenking van medeplichtigheid, is vrijgelaten. Zijn vrouw heeft verklaard dat hij niets wist van de zwangerschappen. (AFP)

President Rusland lijdt gezichtsverlies

Moskou, 31 juli, De belangrijkste mensenrechtenadviseur van de Russische president Medvedev, Ella Pamfilova, is gisteren opgestapt uit onvrede over de atmosfeer in Rusland. Met haar ontslag loopt het liberale imago dat Medvedev nastreeft een deuk op. De laatste maanden heeft Pamfilova scherpe kritiek geuit over het falen van de regering om contact te krijgen met de burgerij. De mensenrechtenactivist zei dat haar stap niet te maken had met een nieuwe wet die de Russische geheime dienst meer macht geeft. (Reuters)

UNHCR: Somaliërs niet terug dwingen

Door een onzer redacteuren

Rotterdam, 31 juli. VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR heeft Saoedi-Arabië opgeroepen om onmiddellijk te stoppen met de gedwongen terugkeer van Somaliërs naar het gewelddadige Zuid- en Centraal-Somalië. Saoedi-Arabië heeft de afgelopen twee maanden al zo’n tweeduizend Somaliërs per vliegtuig naar de Somalische hoofdstad Mogadishu overgebracht, zei een woordvoerder van UNHCR gisteren in Genève. Zij herhaalde de oproep van UNHCR uit mei aan alle landen, om Somaliërs niet gedwongen terug te sturen naar Zuid- en Centraal-Somalië.

‘Eerst grens met Z-Soedan bepalen’

Londen, 31 juli. De Soedanese regeringspartij heeft laten weten dat het referendum over afscheiding van Zuid-Soedan pas kan plaatshebben wanneer de grenzen zijn afgebakend. Afscheiding zonder duidelijke grenzen zou een recept zijn voor een nieuwe oorlog, aldus president Bashirs Nationale Congrespartij. Volgens het vredesverdrag van 2005 tussen de Soedanese regering en Zuid-Soedanese rebellen moet het referendum in januari worden gehouden. Er zijn nog nauwelijks voorbereidingen getroffen en sommige zuiderlingen zien de verklaring van de regeringspartij als opmaat naar uitstel van het referendum. (BBC)

Medianetwerk Sri Lanka aangevallen

Colombo, 31 juli. In de Sri-Lankese hoofdstad Colombo hebben gemaskerde mannen met geweren en benzinebommen gisteren het kantoor van een medianetwerk aangevallen en daarbij grote schade aangericht. Het bedrijf Voice of Asia Network leidt een televisiestation en drie radiozenders, die vooral programma’s over entertainment en onderwijs uitzenden. Vermoedelijk is de aanval uitgevoerd omdat de eigenaar van het netwerk een aanhanger is van oud-generaal Fonseka, in januari de belangrijkste tegenkandidaat van president Mahinda Rajapaksa bij de presidentsverkiezingen. Fonseka moet voor de krijgsraad verschijnen omdat hij campagne zou hebben gevoerd terwijl hij nog legerleider was. In Sri Lanka worden geregeld critici van de regering bedreigd. (AP)

Oppositieleider Thailand uit de cel

Bangkok, 31 juli. Het Gerechtshof in Bangkok heeft gisteren oppositieleider Veera Musikapong vrijgelaten op borgtocht van 143.000 euro. Hij is een van de ruim twintig leiders van de Roodhemdenbeweging die dit voorjaar het centrum van Bangkok bezette om de regering tot aftreden te dwingen. Daarbij vielen ongeveer negentig doden. In de hoofdstad is nog altijd de noodtoestand van kracht. Gisteren raakte een persoon zwaar gewond toen een granaat ontplofte die was verstopt in een vuilnisbak bij een winkelcentrum. Het was de tweede aanslag binnen een week in Bangkok. (AP)