Van Uhm trots op werk in Uruzgan

Commandant der strijdkrachten generaal Van Uhm kijkt tevreden terug op de Nederlandse militaire aanwezigheid in Afghaanse provincie Uruzgan. „We hebben het nodige bereikt. Daarover bestaat bij mij geen twijfel”, aldus Van Uhm gisteren op de laatste periodieke persconferentie over de activiteiten in Afghanistan.

Van Uhm zei gisteren niet te willen reageren op de duizenden gelekte documenten over de missie op de website Wikileaks. De generaal vindt dat eerst de vragen van de Kamer moeten worden beantwoord.

Zondag draagt Nederland het commando in Uruzgan over aan Amerikanen en Australiërs. Nederland zat vanaf 1 augustus 2006 in de Afghaanse provincie. Volgens Van Uhm is de veiligheid van de bevolking vergroot in het gebied waar Nederland actief was. Verder is er toegenomen economische activiteit, meer toegang tot een betere gezondheidszorg en meer onderwijs. Hij noemde het „resultaten om trots op te zijn”.

Tegelijk was de operatie voor Defensie „een unieke ervaring in onze recente vaderlandse geschiedenis”, aldus de generaal die zelf in 2008 zijn zoon verloor in Uruzgan. In totaal sneuvelden tijdens het vierjarig verblijf in de provincie 24 Nederlandse militairen. Zo’n 140 soldaten raakten gewond. De militaire inzet heeft 1,4 miljard euro gekost. Daarnaast werd 600 miljoen aan ontwikkelingshulp verstrekt, waarvan 130 miljoen naar Uruzgan ging.

Volgens plaatsvervangend directeur-generaal politieke zaken Robert de Groot van Buitenlandse Zaken zijn niet alle resultaten „rozengeur en maneschijn”. „Er is gezaaid maar de oogst is nog ver weg. We hadden misschien op meer resultaten gehoopt, maar al doende leert men”, zei hij. Eén van de problemen is de corruptie in het land.