Pittoresk in de Jordaan

Wat: Monte Pelmo

Waar: 2e Anjeliersdwarsstraat 17 in Amsterdam***

Ambiance: ‘Cons. IJsfabriek Monte Pelmo, ijs met een ster’. Dat staat naast een telefoonnummer met zes cijfers op een verweerd houten bordje. De winkel opent over bijna de gehele breedte naar de straat. Twee kleine houten bankjes voor de deur zijn de enige zitplaatsen. Maar eerlijk, geen andere salon kan op tegen de charme van het autoloze pittoreske Jordanese straatje, vol cafeetjes en restaurantjes.

Koffie: Geen

Eén bolletje: 1,30 euro

Citroensorbet: Mooiste citroensorbet. Met brokken als aangestampte sneeuw om lekker met de tong tegen het gehemelte kapot te drukken. Geserveerd met een groene siroop en gekonfijte stukjes schil.

Bijzondere smaken:

Hete aardbei: op de tong een lekkere, stevige lichtzure aardbeisorbet. Bij het doorslikken slaat de scherpte van de peper op de keel. Bijzondere ervaring, maar de pittige nasmaak is te agressief om echt prettig te zijn.

Honingmeloen met munt: het ijs is iets korrelig en ‘breekt’ als het lepeltje erin gaat. De fragiele meloensmaak is goed geconserveerd. De munt is subtiel aanwezig. Blaadjes zijn zichtbaar, maar te klein om tussen de tanden te komen.

Cactus: de smaak van de cactusvrucht of -vijg laat zich moeilijk omschrijven. De vrucht zelf is erg fris, maar ook wat dof. Voor de liefhebber.