Is festivalbier aangelengd met water?

Een festival, dat betekent muziek. En natuurlijk: bier drinken in het gras. Maar bestaat er ook zoiets als festivalbier, en wordt dat op Lowlands geschonken?

Op internetfora wordt er laatdunkend over het zogenaamde ‘evenementenbier’ gesproken. Goor zou het zijn, aangelengd met water, en je wordt er niet eens dronken van. ‘Dan kun je net zo goed lauwe pis drinken.’ Een Lowlandsganger op het forum Fok! vermoedt dat Lowlands bier met minder alcohol schenkt, want ‘zelfs al drink je op de camping je warme bier uit blikjes langzamer, op de camping word ik veel sneller dronken dan op het festivalterrein’. Al vindt hij dat niet zo erg, ‘want zo kun je wel lekker door blijven zuipen’.

Maar nee, het bier op Lowlands is „de gewone Premium Pilsner met standaard 5 procent alcohol”, stelt Marjan Veldman van Lowlandsbrouwer Grolsch gerust. „De bezoekers verwachten daar van ons een goed biertje, zoals ze dat kennen. Dus een bijzonder bier met minder alcohol, zoals onze Lemon 2,5, bieden we op het festival niet aan.”

Volgens Marjolein Peters van de alcoholinformatielijn van het Trimbos-instituut, bestáát festivalbier officieel niet. „Wat wel bestaat, is de light variant van gewoon bier. Evenementenbier is dus geen aparte biercategorie, en het wordt al helemaal niet aangelengd met water.” De alcoholpercentages verschillen: marktleider Amstel heeft lightbier met 3,5 procent alcohol, Lingens Blond met 2 procent.

Lightbier wordt doorgaans geschonken op last van de gemeente. „Die verleent soms alleen een vergunning aan een evenement als er light geschonken wordt”, vertelt Peters. Meestal gaat het om risico-evenementen als een voetbalwedstrijd of een dancefeest. En als er alleen light op de tap is, moet dat altijd duidelijk vermeld staan voor de klant. Veldman van Grolsch beaamt: „Soms vraagt de KNVB ons om zelfs alleen maltbier te schenken. Dat kondigen we dan aan bij de bar.”

Of het schenken van lichter bier het effect heeft dat er minder incidenten gebeuren, is volgens Peters van Trimbos niet onderzocht. „Die cijfers zijn er niet. En ook of de omzet er door stijgt of daalt, weten we niet.” Dat het lightbier anders smaakt, is in ieder geval geen fabeltje. „Je proeft dat er minder alcohol in zit, en de bierkenner proeft ook een sterkere moutsmaak. Het geldt toch als minder lekker bier.”

Gelukkig hoeft de Lowlandsbezoeker zich daar dus niet druk over te maken, want er is alleen gewone pils te koop. En wie niet uit zo’n festivalbeker wil drinken, kan naar de Grolsch beugelbar voor een flesje.

Janna Laeven