Opinie

Niemand brandt zich graag aan klimaatwet

Pelikaan in de Golf van mexico onder de olie (Foto AFP)Pelikaan in de Golf van mexico onder de olie (Foto AFP)

President Barack Obama laat het er niet bij zitten. In de Senaat mag dan vorige week klimaatwetgeving zijn gestrand, Obama heeft gisteren aangekondigd het onderwerp nog steeds hoog op zijn agenda te hebben. De olieramp in de Golf van Mexico laat volgens hem zien dat de Amerikaanse energiepolitiek duurzaamheid ontbeert. Ook wees hij er gisteren in een toespraak op dat China de VS heeft ingehaald op het gebied van duurzame energie:

‘We should be developing those renewable energy resources and creating those high-wage, high-skill jobs right here in the United States of America. That’s what comprehensive energy and climate reform would do, and that’s why I intend to keep pushing this issue forward.’

Erg overtuigend klinkt de president niet. Eric Pooley gaat in zijn recent verschenen boek Climate War uitgebreid in op het gevecht dat over dit onderwerp binnen het Witte Huis wordt gevoerd. Hij laat zien dat de belangrijkste strategen van Obama hem adviseren bij dit gevoelige thema op afstand te blijven. Daardoor hebben de Democraten in de Senaat, van wie een aantal zelf grote twijfel heeft, het onderwerp hulpeloos spartelend ter zijde geschoven.

Democraten zijn geneigd om de Republikeinen, van wie er geen bereid was de klimaatwet te steunen, de schuld te geven. Maar dat zou wat te gemakkelijk zijn. Dit zei de Republikein Richard Lugar bijvoorbeeld tegen Politico:

‘My dilemma was that the whole process they were headed toward, the cap and trade and carbon pricing thing, I appreciate it’s become an article of faith for many, that nothing short of that really is effective or worth paying attention to […] I’m just taking a very different point of view, that we don’t start or end with that, but that we don’t have it at all.’

In een column in The New York Times verwijt econoom Paul Krugman de Democratische politici lafheid. Dat is de ene oorzaak voor wat hij noemt ‘het einde van de hoop op actie om klimaatverandering te bestrijden’. De andere is volgens Krugman hebzucht. Maatregelen om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen hoeven de samenleving als geheel niet veel geld te kosten, maar wel sommige, machtige delen van die samenleving, zoals de kolen- en olie-industrie.

Ook columnist Thomas Friedman reageerde op het besluit in de Senaat. Hij schrijft over een e-mail die hij kreeg van de topman van NextEra Energy. Een dag voor de begrafenis van de klimaatwet in de Senaat sprak hij daarin de hoop uit dat er eindelijk een emissiehandelswet komt, zodat hij veilig zou kunnen investeren in duurzame energie.

Rest de vraag hoe het nu verder moet in de VS. Het World Resources Institute laat met cijfers zien wat de gevolgen van verschillende politieke scenario’s zijn. Anderen staan vooral te juichen.

Paul Luttikhuis
Blogger

Paul Luttikhuis

Buitenlandredacteur Paul Luttikhuis volgt op dit blog nieuws over klimaatverandering. Hij schrijft over sociale en economische gevolgen, over manieren waarop landen zich daarop voorbereiden, over nieuwe wetenschappelijke inzichten en over de onderhandelingen na ‘Parijs’. Regelmatig zullen gastauteurs hun licht laten schijnen op deze thema’s.