Kabbelende karakterstudie

Please Give. Regie: Nicole Holofcener. Met: Catherine Keener, Rebecca Hall, Amanda Peet, Oliver Platt. In: Movies, Amsterdam, Cinerama, Rotterdam. ***

Het copyright van Please Give berust bij ‘Feeling Guilty Productions’, een perfecte samenvatting van de thematiek die regisseur en scenarist Nicole Holofcener in haar vierde film aansnijdt. Vrijwel elk personage krijgt te maken met schuldgevoelens, vooral het echtpaar Kate en Alex. Ze bestieren een winkel in vintage meubels, die ze voor een prikje kopen van mensen wier vader of moeder net overleden is. De altruïstische Kate voelt zich daar schuldig over, wat ze afkoopt door zwervers geld toe te stoppen – al blijven haar goede daden zelden onbestraft.

Echtgenoot Alex krijgt last van zijn geweten als hij vreemd gaat met de veel jongere, glasharde Mary. Mary’s zus Rebecca zorgt voor oma Andra, die op dezelfde etage woont als het echtpaar - dat niet kan wachten tot Andra dood is, zodat zij het appartement kunnen kopen en zo hun eigen huis flink te vergroten. Weer een bron van ongemak en schuld. Naast gewetensnood gaat deze karakterstudie over sterfelijkheid. Rebecca maakt mammografieën die nogal eens de dood aankondigen en haar mopperende 91-jarige oma Andra heeft niet lang meer te gaan.

Het visueel weinig opzienbarende Please Give heeft hoofdpersonen die herkenbaar worstelen met het leven. Hun geploeter en soms botte eerlijkheid – vooral van oma en Mary – levert glimlachjes op, maar de film kabbelt te veel om indruk te maken.