Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

Zorg

Hoe gevaarlijk is het om een rauw ei op te eten?

De vriendin van Thijs Timmer wordt panisch als hij rauwe eidooier op zijn mes laat zitten en hiermee een nieuwe boterham smeert. Grote kans op salmonella, zegt ze. Maar Rocky en Hulk Hogan drinken toch glazen vol rauwe eieren leeg? Hoe gevaarlijk is een rauw ei eigenlijk?

„Wij raden het eten van rauwe eieren af”, zegt Roy van der Ploeg van het Voedingscentrum. Vooral voor ‘kwetsbare’ groepen zoals ouderen, zieken en zwangere vrouwen zou het beter zijn het risico op een salmonellabesmetting niet te nemen, want de salmonellabacterie kan nare maag- en darmklachten veroorzaken.

Het risico op besmetting is echter klein. „Volgens onze cijfers zijn ongeveer 3 op de 10.000 eieren besmet met salmonella”, zegt Van der Ploeg. Wie zelf mayonaise of een bavarois wil maken, doet er verstandig aan om daarvoor gepasteuriseerde eieren te gebruiken. „Die zijn gewoon te koop in de supermarkt.”

Toch is het eten van een rauw ei niet echt gevaarlijk, meent Pascal de Ruiter van het Productschap Vlees, Vis en Eieren. Zeker niet omdat er streng op kippen wordt gecontroleerd. „Tien jaar geleden was bij controle in het slachthuis nog 10 procent van de kippen besmet met salmonella. Dat is nu nog maar 1 procent. En de eieren van die kippen nemen ook weer niet allemaal de salmonella over. De kans op een besmet ei is echt verwaarloosbaar.” Volgens De Ruiter kun je, als je toch graag rauw ei voor een gerecht gebruikt, het best proberen het ei heel netjes te breken. „Want de salmonella, áls die al voorkomt, zit op de schaal van het ei.”

Het eten van gare eieren wordt door het Voedingscentrum en het Productschap wel aanbevolen. Er zitten goede voedingstoffen in. Dat eieren door verhitting een deel van hun voedingswaarde zouden verliezen, is een fabeltje. „Eieren bevatten wel veel cholesterol”, aldus Van der Ploeg. Hij adviseert daarom niet meer dan 3 eieren per week te eten.

Een enkele excentriekeling, zoals de door Thijs Timmer genoemde worstelaar Hulk Hogan, drinkt nog rauwe eieren bij het ontbijt. De eiwitten zouden goed zijn voor de spieropbouw. Maar hij is een uitzondering, zegt Jolanda Beuning, bondscoach van de Nederlandse Bodybuildingfederatie. Zij was wereldkampioen fitness en kent het bodybuilderwereldje goed. „Joh, dat is zo oubollig. Niemand drinkt meer rauwe eitjes. Tegenwoordig hebben we zulke goede voedingssupplementen. Eiwitpoeder. Wheiproteïne. En die worden in Nederland 100 keer gecontroleerd. Superveilig.” Ook geen van de bodybuilders die Beuning kent neemt nog een slokje eigeel in de morgen. Want: „Van die ziektes en weet ik wat, die wil je niet.”

Janna Laeven