Schorre kelen, gratis internet en ook een enkele gleufhoed

Scouting Nederland viert het honderdjarig bestaan met een jamboree in Roermond. De organisatie wil uitstralen dat ze „heel erg van 2010 is”.

Aan de Maasoever bij Roermond verzamelden zich gisteren de eerste deelnemers aan het eeuwfeest van Scouting Nederland. In totaal worden deze week ruim 11.000 scouts verwacht. Foto's Vincent van den Hoogen Nederland, Roermond, 26-07-2010; Beelden van de JubJam 100, grote scoutingactiviteit voor jeugdleden vanaf 7 jaar. Rond de 11000 kinderen en jongeren zetten maandag hun tent op in de modderige grond, tegen de achtergrond van de Roermondse industrie. Daarna kon iedereen die wilde meedoen aan kennismakingsspellen. De JubJam100 duurt 10 dagen. Fotografie Vincent van den Hoogen
Aan de Maasoever bij Roermond verzamelden zich gisteren de eerste deelnemers aan het eeuwfeest van Scouting Nederland. In totaal worden deze week ruim 11.000 scouts verwacht. Foto's Vincent van den Hoogen Nederland, Roermond, 26-07-2010; Beelden van de JubJam 100, grote scoutingactiviteit voor jeugdleden vanaf 7 jaar. Rond de 11000 kinderen en jongeren zetten maandag hun tent op in de modderige grond, tegen de achtergrond van de Roermondse industrie. Daarna kon iedereen die wilde meedoen aan kennismakingsspellen. De JubJam100 duurt 10 dagen. Fotografie Vincent van den Hoogen

Zelfs ver na negen uur ’s avonds zijn de welpen van scoutinggroep Mees Toxopeus uit Beverwijk nog altijd vol van energie. Twee, drie uur hebben ze moeten wachten om de jubileumjamboree genaamd JubJam100 op te komen. Veel groepen kwamen tegelijk aan. Zodat de gelegenheidsbrug tussen de stad Roermond en het zestig hectare grote terrein de stroom bezoekers even niet aankon.

Maar de kinderen hebben niet onder het oponthoud geleden. „We zijn kikkers gaan zoeken”, zegt Nigel van Luijn monter. „We hebben er wel twintig gezien.” Zelfs het regenachtige weer op de eerste dag van de JubJam100 kan de pret niet drukken. Alleen Cécile Patist moppert een beetje. Ze is bij de welpen uit Beverwijk het enige meisje te midden van allemaal jongens. „En ze zijn heel wild en vervelend.”

Waarschijnlijk neemt het energiepeil bij de welpen later deze week nog wel af door alle activiteiten en slaapgebrek. Morgen na het ontwaken wacht een vossenjacht. Wat er nog meer op het programma staat, houden de groepsleiders voorlopig geheim.

Vijf dagen blijven de welpen in Roermond. Dat is voor hun leeftijdscategorie (zeven tot elf jaar) al een hele tijd. Mocht de heimwee toeslaan, dan helpt een bemoedigend woord van de leiding vaak al genoeg. Ook heimweepillen – een Tic tac of een ander snoepje – doen wonderen). De oudere jeugd, de scouts (elf tot vijftien jaar) en de explorers (vijftien tot achttien jaar), blijft de volle tien dagen. Elfduizend kinderen zijn neergestreken in Roermond plus nog eens vijftienhonderd vrijwilligers.

Het aanleggen van zo’n groot dorp valt voor een vrijwilligersorganisatie als Scouting Nederland nauwelijks meer te behappen, stelt kampleider Jan Buis. Zelf had hij baat bij een begripvolle omgeving en een coulante werkgever. „Een gemeente, die zoals Roermond meedenkt met de organisatie, helpt ook.” Alleen al met vergunningen wordt het steeds ingewikkelder, vertelt Buis. „Na een ramp als die [bij de Love Parade] in Duisburg afgelopen weekend weet je dat er weer nieuwe regels bij zullen komen. Tegelijkertijd houden zulke gebeurtenissen je als organisatie scherp. Hetzelfde geldt voor de storm van twee weken geleden, toen we nog maar net met de opbouw begonnen waren.”

De JubJam100 is na de wereldjamborees van 1937 (Vogelenzang) en 1995 (Dronten) de grootste scoutingbijeenkomst ooit in Nederland gehouden. Buis: „Het basisidee was drie jaar geleden om bij het honderdjarig bestaan alle verschillende scouts samen te brengen. Dat gebeurt nu ook. Landscouts kunnen kennis maken met activiteiten van waterscouts en vice versa.”

Een jaar of tien geleden had Scouting Nederland nog zo’n 115.000 jeugdleden. Nu zijn dat er nog ongeveer 87.000. Ze worden ondersteund door zo’n 25.000 vrijwilligers. Volgens directeur Willemien Meershoek is de terugloop niet eens zozeer te wijten aan verminderde interesse. „Groepen kampen vaak met huisvestingsproblemen, bijvoorbeeld clubgebouwen die te klein zijn, en vooral het vinden van kader is steeds lastiger. Mensen hebben volle agenda’s. Ondertussen heeft de helft van de groepen een wachtlijst, vooral voor de allerjongsten.”

Scouting Nederland grijpt het jubileumfeest ook aan om te laten zien dat de beweging „ook heel erg van 2010 is”, zegt Meershoek. Anderhalf miljoen Nederlanders hebben een scoutingverleden, rekent zij voor. „Dat zijn heel veel verschillende tijdbeelden die de kijk op nu kleuren. Wie geen verkennersachtergrond heeft, houdt er vaak een wat vertekend beeld op na. Dat het bij scouting heel erg om ontwikkeling van persoonlijkheid en nemen van eigen verantwoordelijkheid gaat, is daar bijvoorbeeld niet zo bekend.”

Omdat het eigentijdse karakter te onderstrepen heeft Scouting Nederland voor het jubileum de stofkam door de organisatie gehaald. „Spelen en verhalen zijn vernieuwd, uniformen veranderden en spoorzoeken kun je in deze tijd natuurlijk gewoon met gps doen.” De meeste groepen gaan mee met de tijd, vertelt Meershoek. „Enkelen houden alles het liefst bij het oude. Er zijn er die nog steeds vasthouden aan de gleufhoed.”

De JubJam100 is bij de tijd: scouts kunnen gamen, overal op het feestterrein kan gratis geïnternet worden. Maar veel dingen blijven hetzelfde: kelen worden op de eerste avond al schor geschreeuwd met yells, en scouts dolen met plezier over het terrein om antwoord te vinden op de wezensvraag hoeveel leden van de leiding van hun subkamp een bril dragen. „Maar de oudste kinderen genieten ook van zitten en praten”, zegt Martijn Groot van scoutinggroep Dirk Rembrantsz uit Nieuwe Niedorp. „De helft van de plannen wordt nooit uitgevoerd. Maar de voorpret is al goud waard.”