Rode Khmer-beul tekent beroep aan

Kaing Guek Eav, die gisteren door het Rode Khmer-tribunaal in Phnom Penh werd veroordeeld voor misdaden tegen de menselijkheid, gaat in hoger beroep. Dat heeft zijn Cambodjaanse advocaat vandaag gemeld.

Kaing Guek Eav (67), beter bekend als Kameraad Duch, kreeg 35 jaar celstraf omdat hij als directeur van de Tuol Sleng gevangenis tijdens het Rode Khmer-regime (1975-1979) verantwoordelijk was voor marteling en moord op ruim 15.000 gevangenen. In de praktijk komt hij over negentien jaar vrij, omdat hij al elf jaar – deels onrechtmatig – heeft vastgezeten. Bij goed gedrag kan dit elf jaar worden.

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken verwelkomde het vonnis gisteren. „We juichen de toewijding van de nationale en internationale rechters toe voor het vasthouden aan internationale standaarden van rechtvaardigheid”, aldus de verklaring.

Cambodjanen reageerden gisteren teleurgesteld. Slachtoffers zijn geschokt over de ‘lage’ straf. „Misdaden tegen de menselijkheid worden teruggebracht tot 11 uur per verloren leven”, zei Theary Seng, die haar beide ouders verloor, tegen de BBC.

In november verraste Duch velen toen hij alsnog vroeg te worden vrijgelaten. Velen koesteren de verdenking dat de Cambodjaanse regering invloed op Duch uitoefent. Al eerder bleek dat premier Hun Sen het niet erg vindt als het tribunaal mislukt. Duchs advocaat, die nu beroep aantekent tegen het vonnis, werkt eveneens voor Hun Sen.